Merkel osvojila četvrti mandat, desničari ulaze u parlament - Volim Podgoricu

Merkel osvojila četvrti mandat, desničari ulaze u parlament

Angela Merkel i njeni demohrišćani pobijedili su danas na saveznim njemačkim izborima sa osvojenih najmanje 33,5 odsto glasova, prenijeli su njemački mediji prve nezvanične i nepotpune prognoze, na osnovu izlaznih anketa po zatvaranju birališta.

Angela Merkel debata sa Šulcom

Angela Merkel debata sa Šulcom, Foto: AP

Ovim su potvrđena i istraživanja javnog mnjenja i političke procjene analitičara koji su Merkelovoj predvidjeli i cetvrti kancelarski mandat, a neki od njih i mogućnost da u ”kancelarskoj fotelji” ostane duže čak i od svog nekadašnjeg ”političkog oca” kancelara ”rekordera”, Helmuta Kola, koji je 16 godina vladao Njemačkom.

Druga po snazi politička partija je Socijaldemokratska stranka (SPD) sa osvojenih 21 odsto glasova, dok je treća, kao što su se mnogi i pribojavali, ”Alternativa za Njemačku” (AfD) (13 odsto) politička partija desničara i evroskeptika, koja je političke poene skupljala na temi izbjeglica, stranaca, proširenja Evropske unije i rješenju finansijske krize.

Angela Merkel debata sa Šulcom

Angela Merkel debata sa Šulcom, Foto: Tanjug/AP

U njemačkom Bundestagu će u novom 19. posleratnom sazivu biti, još i poslanika partije Ljevica, nasljednice nekadašnjih istočno njemačkih komunista, zatim, stranke Zeleni (svaka po oko 9 odsto), kao i liberali (oko 10 odsto), koje je je mladi Kristijan Lindner uspio da vrati u parlament.

Merkel: Predstoji nam veliki novi izazov – AfD u Bundestagu

Njemačka kancelarka Angela Merkela izjavila je danas da preuzima mandat za formiranje nove njemačke vlade sa svojim konzervativnim blokom, istakavši da antiimigraciona stranka Alternativa za Njemačku (AfD) predstavlja “veliki novi izazov” sada kada ulazi u parlament.

Merkel je, u prvoj izjavi nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati danas održanih izbora u Njemačkoj, obećala da će pridobiti podršku glasača nacionalističke AfD nakon što je ta stranka stekla dovoljno veliku podršku da može da udje u Bundestag, prenosi AP.

“Naravno, pruželjkivali smo bolji rezultat, to je jasno”, priznala je kancelarka, podsjetivši da je njena stranka na vlasti već 12 godina od kojih su, kako je istakla, poslednje četiri bile “pune izuzetnih izazova”.

Merkel je pristalicama poručila da želi da “pridobije nazad glasače AfD” tako što će rješavati probleme zemlje i pozabaviti se njihovim razlozima za zabrinutost.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com