Svjetski dan srca: Podijelite energiju - Volim Podgoricu

Svjetski dan srca: Podijelite energiju

Međunarodni dan srca se obilježava 29. septembra, ove godine pod sloganom „Podjelite energiju“. Institut za javno zdravlje (Centar za promociju zdravlja) će povodom obilježavanja ovog datuma u City moll-u organizovati radionicu, od 10h do 15:30h, na kojoj će biti podeljeni flajeri sa preporukama o prevenciji oboljenja srca. Zainteresovani građani će moći da urade test na temu Zdravo srce kako bi poboljšali svoje zdravlje na način kojim će provjeriti svoje znanje i saznati odgovore na postavljena pitanja.

Kardiovaskularne bolesti  (KVB) odgovorne su za gotovo polovinu, a u nekim zemljama i više, svih smrtnih slučajeva u populaciji.

Svake godine u svijetu od bolesti srca i krvnih sudova umire preko 17,5 miliona ljudi, a do 2030. godine broj umrlih iznosiće oko 23 miliona. Oko 80% ovih smrtnih slučajeva je u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, gdje su ljudska i finansijska sredstva najslabiji u pogledu opterećenja KVB-ima. Pri tome ishemijska bolest srca je na prvom mjestu, od koje je, u svijetu u 2015. godini, umrlo 8,76 miliona ljudi.

U Crnoj Gori, svake godine se registruje više od 1000 novoboljelih, pri čemu su češće muškog pola.

Preporuke:

  • Umjerenost u jelu i piću
  • Redovna fizička aktivnost
  • Prestanak pušenja
  • Dovoljna količina sna
  • Redovna kontrola kod izabranog doktora u cilju praćenja krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com