REŠAVANJE STAMBENIH PITANJA: Stanovi za funkcionere u centru, za ostale na periferiji - Volim Podgoricu

REŠAVANJE STAMBENIH PITANJA: Stanovi za funkcionere u centru, za ostale na periferiji

Administracija gradonačelnice Tivta  Snežane Matijević (DPS) pripremila je predloge dviju odluka sa kojima će danas izaći pred odbornike na redovnoj sjednici lokalnog parlamenta, a koje su usmjerene na subvencioniranje rješavanja stambenih pitanja radnika lokalne uprave opštinskom imovinom.

Matijevićka Skupštini predlaže da usvoji odluke o „pokretanju postupka za izbor partnera“ za izgradnju tri stambena, odnosno jednog stambeno-poslovnog objekta.

Kako se navodi, cilj odluka je da se ustupi „najpovoljnijem ponuđaču pravo građenja na građevinskom zemljištu radi zajedničke izgradnje stambenih objekata, u cilju rješavanja stambenih potreba službenika i namještenika koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vrijeme u Opštini, kao i zaposlenih u javnim ustanovama i privrednim društvima čiji je osnivač Opština“.

Za službenike i namještenike Opština je spremna da partneru ustupi placeve površine 530, odnosno 683 kvadata u zahvatu DUP-a „Mažina“, kao i plac površine 1.029 kvadrata u zahvatu DUP-a „Radovići“.

Pored ustupanja prava gradnje na zemljištu, učešće Opštine Tivat u ovom projektu je i obezbjeđivanje revidovane projektne i tehničke dokumentacije za objekte koji bi se na njima gradili, obezbjeđivanje ličnog  učešća lica koja bi u njima dobila stanove i obezbjeđivanje nadzora nad građenjem tih stambenih objekata.

Obaveza izabranog partnera bi bila da komunalnoj opremi placeve i na njima izgradi stambene objekte po već dobijenoj projektnoj dokimentaciji.

„Ulog Opštine Tivat u realizaciji ovog projekta predstavlja zemljište i vrijednost komunalija. Stanovi koje će Opština dobiti u novoizgrađenim objektima bili bi upotrijebljeni za rješavanje stambenih pitanja lokalnih službenika i namještenika zaposlenih na neodređeno vrijeme u Opštini i javnim službama čiji je osnivač Opština Tivat sa udjelom od 100 odsto“,  stoji u obrazloženju  odluke.

Po istom receptu, lokalna DPS-SD-HGI vlast namjerava da realizuje i odluku o zgradnji stambeno-poslovnog objekta za koji Opština zainteresovanom partner u nudi svoj plac površine 288 kvadrata u najstrožem centru grada, odmah iza hotela „Pine“ na istoimenoj gradskoj rivi.

„Poslovni prostori, odnosno stanovi  u novoizgrađenom objektu bili bi valorizovani putem davanja u zakup, odnosno upotrijebljeni  za rješavanje stambenih pitanja lokalnih funkcionera u smislu Zakona o lokalnoj samoupravi, a u skladu sa Odlukom o rješavanju stambenih potreba lica koje bira ili imenuje Skupština opštine i predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za opštinu“, piše u obrazloženju.

Matijevićka je prije godinu dana svečano uručila ključeve ukupno 140 stanova koje su u dvije novoizgrađene stambene zgrade na Seljanovu dobili radnici i funkcioneri lokalne uprave, opštinskih preduzeća i ustanova i MUP-a. Taj posao u koji je Opština ušla sa Crnogorskim fondom za solidarnu stambenu izgradnju uloživši  opštinski plac površine 5.570 kvadrata čija tržišna vrijednost iznosi 1.671.000 eura i oslobađajući CFSSI obaveze plaćanja komunalija u vrijednosti od 657.447 eura, pretvorio se u svojevrsni skandal.

Ovdje su naime, zbog loše urađenog pravilnika za raspodjelu, stanove koje plaćaju samo po 790 eura po kvadratu, dobili mnogi ljudi iz lokalne uprave i njenih preduzeća koji već imaju krov nad glavom, pa su oni te nove stanove koje su im sa 2,3 miliona eura svog novca subvencionirali tivatski poreski obveznici, već preprodali ili ih rentiraju.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com