Pokloni za korisnike usluge Pomoć i njega u kući povodom Međunarodnog dana starijih osoba - Volim Podgoricu

Pokloni za korisnike usluge Pomoć i njega u kući povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Povodom 01. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, Sekretarijat za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada Podgorica uručio je za 90 korisnika usluge Pomoć i njega u kući prigodne poklone.

Ovaj servis, da podsjetimo, je namijenjen licima koja usljed starosti, hronične bolesti ili invaliditeta imaju ograničene fizičke i psihičke sposobnosti da zadovolje svakodnevne osnovne lične i životne potrebe. Za ove potrebe, za ovu godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 100.000 eura. Ovu uslugu trenutno koristi 90 korisnika, a angažovano je 10 geronto domaćica.

Podjsećamo da je, kada je u pitanju starija populacija na području Podgorice, lokalna uprava partner u realizaciji najveće investicije za potrebe socijalnog staranja u Crnoj Gori, Doma za stare, gdje je u toku tender za izbor izvođača radova na izgradnji objekta u kojem će moći da boravi 270 osoba i čija je vrijednost cca 10 miliona eura.

U partnerstvu sa Udruženjem penzionera, Glavni grad je dodijelio tri lokacije za izgradnju stambenih zgrada za penzionere i oslobodio ih naknade za komunalno opremanje. Do sada je, kroz izgradnju dvije zgrade, 200 porodica penzionera riješilo stambeno pitanje, a uskoro će biti završena izgrađena još jedne zgrade sa 88 stanova za penzionere. Učešće Glavnog grada u ovom projektu je 3,5 miliona eura.  Otvorena su i dva Dnevna centra – boravka za penzionere, na lokacijama Blok IX i u novouseljenoj zgradi penzionera na Tuškom putu. Takođe, Glavni grad povodom Nove godine uručuje i 250 eura sugrađanima koji napune sto i više godina.

Međunarodni dan starijih osoba uveden je odlukom Ujedinjenih nacija 1990. godine, u nameri da se ukaže na probleme s kojima se stariji suočavaju, ali i na doprinose koje i danas imaju u društvu.

Praznik se obilježava podizanjem svijesti o problemima s kojima se suočavaju stariji, kao što su starenje i zlostavljanje starijih. To je također dan kada se vrednuju doprinosi starijih ljudi društvu.

Tim povodom, 90 korisnika usluge Pomoć i njega u kući dobili su prigodne poklone od Sekretarijata.

Volim Podgoricu

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com