Duško Šarić: Državi je samo štetilo naše hapšenje - Volim Podgoricu

Duško Šarić: Državi je samo štetilo naše hapšenje

Duško Šarić kazao je da je sudijama bjelopoljskog Višeg suda bila bitnija činjenica da je on brat čovjeka optuženog za šverc tona kokaina, nego da utvrde istinu.

Pljevljak je to “Vijestima” kazao nakon što je u Apelacionom sudu sa prijateljem Jovicom Lončarem oslobođen optužbe za pranje više od 19.000.000 eura.

Prethodno su prvostepeno tri puta osuđivani u Bijelom Polju, ali su presude ukidane.

“Konačno je neko smogao hrabrosti da donese ispravnu odluku, jedinu koja odgovara istini – da nismo počinili krivično djelo koje nam se stavljalo na teret… Presuda potvrđuje ono što smo tvrdili od prvog dana: da smo poslovali zakonito i da je legalno stečen svaki cent za čije pranje su nas optuživali”, kazao je Duško   Šarić “Vijestima”.

On je rekao da neko mora odgovoriti na pitanje –   zašto su na tu odluku morali da čekaju sedam godina.

“Pitanje je zbog čijih pogrešnih odluka smo bili u zatvoru, zbog čijih odluka smo mi i naše porodice godinama trpjeli medijski progon, ali i zbog čijih namjernih ili nenamjernih grešaka su propali naši poslovni planovi, od kojih je Crna Gora mogla da ima samo dobit”, kazao je Pljevljak.

Istakao je da je rano govoriti o mogućim tužbama za  naknadu štete: “Mislim da je rano o tome govoriti, ipak treba sačekati i odluku Vrhovnog suda”.

Komentarišući dosadašnje postupke vođene u Bijelom Polju i podizanje optužnice, rekao je da je odlukom Apelacionog suda i to objašnjeno.

“Uporno insistiranje tužilaštva da dokažu svoje konstrukcije palo je u vodu, jer su sudije Apelacionog suda pokazale i njima i kolegama iz Višeg suda u Bijelom Polju da se mora odlučivati isključivo na osnovu dokaza”.

On je rekao da se greške sudija Višeg suda  jasno vide iz obrazloženja presude  Apelacionog suda.

“Odnosno,  da je vještačenjem utvrđeno da stečeni novac ne potiče od navodnog rasturanja droge već iz drugih izvora… Očito da je sudijama koji su ranije donosili odluke na osnovu konstruisane optužnice, od istine bilo bitnije čiji sam brat, a to je nedopustivo jer su posljedice takvog neprofesionalizma užasne”, rekao je Šarić.

Šarić i Lončar u Apelacionom sudu oslobođeni su nakon sedam godina sudskog postupka i tri osuđujuće presude.

Sudija izvjestilac Zoran Smolović obrazložio je  da je   bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije  iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen  prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Specijalno tužilaštvo ima pravo žalbe  Vrhovnom sudu na presudu.

Posljednja osuđujuća presuda donesena je februara 2015. godine  – kada su Pljevljaci osuđeni na  po pet i po godina zatvora i obavezani da u državni budžet uplate milione – Šarić  13.617.019.083, a  Lončar 5.736.859 eura.

I ta presuda je ukinuta.

Zove novinare da preuzmu dokumenta…

Šarić je rekao da su svima, a posebno novinarima istraživačima spremni da dostave kompletnu dokumentaciju o poslovanju.

“Bilo ko da sumnja u ovu presudu, spremni smo da im dostavimo svu dokumentaciju i da se kroz istraživačko novinarstvo provjeri naše poslovanje”, kazao je Duško Šarić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com