Bugajski: Paket anražman za Podgoricu i Beograd nemoguć - Volim Podgoricu

Bugajski: Paket anražman za Podgoricu i Beograd nemoguć

Kako bi pokazala da će biti spremna za ulazak u EU prije projekcije, Crna Gora mora da zatvori sva poglavlja, a onda da radi na tome da ubijedi svoje odlučne pristalice u EU da datum ulaska bude ranije, kaže za Pobjedu američki analitičar Januš Bugajski.

Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gora ušle u Uniju 2025. Bugajski kaže da se Srbija neće suočiti samo sa sporovima oko Kosova, već će je i njen kvazi-savez sa Rusijom usporavati na putu ka EU.

Stručnjak za istočnu Evropu i Balkan u vašingtonskom Centru za analizu evropske politike poručuje da Crna Gora mora da pokaže da za razliku od Srbije nema saveznike i sponzore sa alternativnim anti EU i anti NATO partnerima.

“Svaka zemlja treba da uđe u EU na osnovu svojih zasluga, i to svakako ni bi trebalo vezivati za progres drugih država. Jedini izuzetak će biti baš Kosovo i Srbija, jer će Srbija blokirati ulazak Kosova i ostaviti potencijalnu sivu zonu u sred Balkana. Kako bi pokazala da će biti spremna za ulazak u EU prije projekcije, Crna Gora mora da zatvori sva poglavlja, a onda da radi na tome da ubijedi svoje odlučne pristalica u EU da datum ulaska bude ranije. U međuvremenu, Srbija će se suočiti ne samo sa sporovima sa Kosovom, već će je i njen kvazi-savez sa Rusijom usporavati na putu ka EU. Crna Gora mora da pokaže da za razliku od Srbije nema saveznike i sponzore sa alternativnim anti EU i anti NATO partnerima”, kazao je Bugajski.

Rusija je i dalje veoma aktivna na Balkanu. Sada Moskva radi zajedno sa Srbijom na Deklaraciji za zaštitu srpske nacije u regionu koja opet otvara pitanje nacionalizma na Balkanu.

“Putinov režim vidi Srbiju kao glavnu kapiju na Balkanu, a jedan od njenih glavnih instrumenata uticaja sastoji se u potpirivanju nacionalizama i etničkih sukoba. Sve zemlje sa značajnim srpskim stanovništvom su stoga mete Moskve, posebno Crna Gora, Bosna i Hercegovina, i Kosovo. Kremlj računa da može da ostvari dva ključna cilja uz raspirivanje srpskog nacionalizma: diskvalifikuje ove zemlje u trci za NATO i EU i konsoliduje poziciju Srbije kao pouzdanog ruskog saveznika”, is iče Bugajski.

On ne očekujete da će Moskva ostaviti Crnu Goru na miru poslije ulasaka u Alijansu.

“Slučajevi Bugar ske i Mađarske pokazuju da se Rusija ne predaje ni onda kada su se zemlje istočne Evrope pridružile NATO-u. Moskva će nastaviti da testira i podriva zemlje poput Crne Gore i nastojaće da stekne uticaj kroz niz kanala uključujući poslovne projekte, političku korupciju, etničke sporove ili dezinformacione kampanje. Podgorica mora ostati na oprezu i pažljivo pratiti sve tačke ulaska koje Kremlj nastoji da iskoristi za destabilizaciju Crne Gore, i mora blisko sarađivati sa zemljama NATO-a uz praćenje, analiziranje i suzbijanje negativnih uticaja Moskve u cijelom regionu”, naveo je Bugajski.

Pobjeda

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com