ULCINJ: Počela gradnja trafostanice vrijedne dva miliona eura - Volim Podgoricu

ULCINJ: Počela gradnja trafostanice vrijedne dva miliona eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem je počeo sa radovima na izgradnji  trafostanice 35/10kV “Novi Ulcinj” čija ukupna vrijednost, uključujući i cijenu gradnje tri 35kV i sedam 10kV kablovskih vodova, iznosi oko dva  miliona eura.  Infrastrukturna važnost nove trafostanice  je posebno  izražena s obzirom na višegodišnji trend povećanja potrošača i potrošnje električne energije na području ulcinjske opštine, naročito  tokom turističke sezone.

Gradnjom ovog objekta direkno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati 3073 potrošača sa područja: Pinješa, Nove Mahale, Metriza, Prisana, Starog Grada, kao i hoteli Albatros, Mediteran i Holegro. Takođe, bolje napajanje može očekivati i 5527 potrošača sa područja užeg gradskog jezgra , usljed rasterećenja trafostanice 35/10kV “Grad”, koja godinama unazad tokom špica sezone radi u režimu preopterećenja.

Realizacijom ovog projekta biće riješeno i ljetnje preopterećenje vazdušnog voda iz trafostanice 110/35kV “Kodre” do trafostanice 35/10kV “Grad”, a koje je posledica nekontrolisane gradnje objekata duž koridora pomenutog voda.

Važno je naglasiti da je ovaj objekat neophodan infrastrukturni preduslov , za dalju turističku valorizaciju opštine Ulcinj, odnosno za, sada već izvjesno povećanje hotelskih kapaciteta. Takođe, otvara se i mogućnost za razvoj 10kV mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata.

“Novi Ulcinj” će biti instalisane snage 2x8MVA, sa ukupno 5 ćelija 35kV, dok će razvodno postrojenje 10kV imati 13 ćelija od kojih će 8 biti izvodne. U TS će biti ugrađena najsavremenija mikroprocesorska integrisana zaštita i upravljanje. Upravljanje trafostanicom će biti lokalno dok će će se u perspektivi moći upravljati i daljinski iz dispečerskog centra.

Izvođač radova je “Energomontaža “ AD Beograd, a završetak je planiran za 31. decembar tekuće godine.

Pored gradnje pomenutog objekta i pripadajuće mreže, tokom ove i naredne godine predviđeno je ulaganje od milion i 400 hiljada eura u izgradnju novih kablovskih vodova, kao i izgradnja novih TS 10/0,4kV u vrijednosti od 260 hiljada eura, te rekonstrukcija 22 postojeće, vrijedna oko 300 hiljada eura. Planirana je, takođe, rekonstrukcija 35/10kV trafostanica „Velika plaža 1“, „Velika plaža 2“ i „Grad“ u koju će biti uloženo oko 200 hiljada eura.

Investicije na području opštine Ulcinj, ali i u ostalim crnogorskim opštinama, potvrđuju  odlučnost CEDIS-a, da djeluje u pravcu modernizacije i razvoja sistema za distribuciju električne energije u cilju pružanja što bolje usluge našim korisnicima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com