Home / NOVOSTI / Kultura / Sajam knjiga: “Krug začaranog vremena” kao odjek pjesništva Miraša Martinovića

Sajam knjiga: “Krug začaranog vremena” kao odjek pjesništva Miraša Martinovića

Poetska zbirka „Krug začaranog vremena“ sinteza je pjesništva Miraša Martinovića, i odjek njegovih prethodnih djela, istaknuto je danas na promociji ovog djela o kome su govorile Sonja Tomović-Šundić i Jadranka Đerković, a koja je održana u okviru Sajma knjiga.

Jadranka Đerković istakla je da je Martinović pjesnik koji umije da se stopi s prošlošću i začara vrijeme, a njegova knjiga je veliki atlas, gradovi i hramovi su u ruševimana, ali niko  nije mrtav. Njegove pjesme su istorijske, mitske, ali i lične.

Sonja Tomović- Šundić smatra da je kompoziciono, tematski, leksički i stilski „Krug začaranog vremena“ jedno zrelo pjesničko ostvarenje. U Martinovićevim pjesmama sve što jeste je ono što je bilo, a budućnost zavisi od onog što je prošlo. To je pjesnički dijalog sa prošlošću. Pjesnikova svijest je ono bez čega prošlost ne bi mogla da govori, a Martinović razbija kalendarsko, istorijsko vrijeme. U njegovoj poeziji preovladavaju simboli predhrišćanskog vremena. U njegovoj poeziji vrijeme je krug, ne teče linearno. Svaki početak je kraj i svaki kraj je početak.

Pośetioci su imali priliku da čuju Martinovićevu pjesmu „Melpomena“ iz 1999.godine. „Melpomena“ je objavljena u knjizi „Putevi Prevalisa“, za koju Martinović kaže da je knjiga svih njegovih knjiga, a „Melpomena“ je programska pjesma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *