Erdogan stigao u Beograd, dočekao ga Vučić - Volim Podgoricu

Erdogan stigao u Beograd, dočekao ga Vučić

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je sinoć u Beograd, a na aerodromu su ga dočekali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade Srbije.

Erdogan će biti gost predsjednika Vučića, a od danas počinju zvanični razgovori.

Posle svečanog dočeka koji će mu biti priređen u Palati Srbija, dvojica predsjednika će imati tet-a-tet razgovore, a uslediće i sastanci dvije delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, dva predsednika obratiće se medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare, a zatim će učestvovati na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija – Turska, gdje će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

Sjutradan, 11. oktobra, posjetiće Novi Pazar gdje će razgovarati sa gradonačelnicima i predsjednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolja, Nova Varoš, Priboj.

 U sklopu posjete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju, a nakon toga, predsjednici Vučić i Erdogan prošetaće Novim Pazarom i razgovarati sa građanima.

Sa turskim predsjednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11.oktobra, dolaze i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Posjeta turskog predsjednika dogovorena je na sastanku Erdogana i Vučića u Njujorku, gdje su učestovali na sednici Generalne skupštine UN.

Predsjednik Vučić je tom prilikom naglasio da će Erdoganova poseta biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mjestima u Srbiji.

“Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima”, istakao je predsjednik Vučić.

Predsednik Erdogan je naglasio da su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana.

“Srbija je ključna zemlja na Balkanu za očuvanje mira i stabilnosti i zato smo uvijek podržavali vaš evropski put”, rekao je turski predsjjednik.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je za Tanjug da poseta Erdogana trasira put za ekonomsku, privrednu i trgovinsku saradnju između Turske i Srbije i podiže je na viši nivo.

Kako je dodao, to potvrđuje i dolazak 185 turskih privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiju.

Sa turskim predsjednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11.oktobra, doći i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Tanjug

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com