Šta će biti na sjednici katalonskog parlamenta: Pudždemon na sastanku s Junkerom - Volim Podgoricu

Šta će biti na sjednici katalonskog parlamenta: Pudždemon na sastanku s Junkerom

Uoči današnjeg obraćanja katalonskog lidera Karlesa Pućdemona u regionalnom parlamentu, na ulicama Katalonije prisutne su jake policijske snage.

Vlada iz Madrida pojačala je i bezbjednosne mjere na aerodromima i željezničkim stanicama. Pućdemon stigao je do zgrade parlamenta, ali još uvijek se ne zna šta će reći.

Kako se navodi, prilikom ulaska u zgradu parlamenta, Pućdemon se osmjehivao novinarima, prenosi AP.

Iako se Pućdemonovo obraćanje očekivalo u 18 sati po lokalnom vremenu, sjednica je odgođena sat te će se kako je najavljeno on obratiti oko 19 sati.

Već u toku prijepodneva pristup okolnim ulicama oko parlamenta bio je zatvoren “iz bezbjednosnih razloga”, prenosi španski el Pais.

Navodi se i da su i neki građani Barselone donijeli stolice ispred parlamenta kako bi tu pratili sjednicu.

Pristalice nezavisnosti donijele su zastave Katalonije i stoje pored barijera koje su postavljene oko zgrade katalonskog parlamenta.

Katalonski predsjednik Karles Pućdemon nije otkrio šta će reći na plenarnoj sjednici katalonskog parlamenta, ali katalonski političari su izjavili da očekuju da bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, zasnovana na rezultatima referenduma o nezavisnosti tog regiona od Španije održanog 1. oktobra, navodi američka novinska agencija.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozvao je katalonskog lidera da ne donosi odluku koja bi spriječila dijalog.

“Molim vas da poštujete ustavni poredak i ne donosite odluku koja bi dijalog učinila nemogućim. Raznolikost ne bi trebalo da dovede do sukoba, čije će posljedice očito biti loše za Katalonce, za Španiju i za cijelu Evropu”, rekao je Tusk na regionalnom forumu u Briselu, prenosi Rojters.

On je to rekao svega nekoliko sati prije Pućdemonovog obraćanja u katalonskom parlamentu.

 (B 92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com