CBCG: Iz ofšora priliv 99, a odliv 15,5 miliona eura - Volim Podgoricu

CBCG: Iz ofšora priliv 99, a odliv 15,5 miliona eura

 Priliv i odliv

Lani je ukupan priliv bio 138,9 miliona, a odliv iz Crne Gore prema ovim destinacijama 31 milion eura.

Najveći odliv za pola ove godine bio je ka Hong Kongu 7,6 miliona eura, ali je istovrememo 11 puta veći priliv novca iz ovog grada u Crnu Goru 78,5 miliona eura. U prošloj godini ukupan priliv iz Hong Konga je bio 98,1 milion eura, a odliv 14,1 milion eura.

Na drugom mjestu su Britanska Djevičanska Ostrva iz kojih je ove godine priliv bio 6,7 miliona, a odliv 1,5 miliona. Za kompletnu prošlu godinu priliv je bio 9,6, a odliv 5,6 miliona eura.

Na trećem mjestu je Monako sa 4,8 miliona eura priliva i 142 hiljade eura odliva. U prošloj godini priliv iz Monaka je bio 6,1 miliona, a odliv 3,3 miliona eura.

Četvrtu poziciju zauzima Lihtenštajn sa prilivom od 3,8 miliona i odlivom 411 hiljada. Lani je priliv bio 12,7 a odliv 1,1 miliona eura.

Na petom mjestu je Panama sa 2,9 miliona eura priliva za pola tekuće godine i odlivom od 915 hiljada. U prošloj godini priliv je bio 5,3 a odliv tri miliona eura.

Iz Centralne banke su objasnili da evidentiraju kompletan priliv i odliv novca koji je rezultat transakcija rezidenata Crne Gore sa nerezidentima.

„Radi se o izuzetno obimnoj bazi podataka, u okviru koje je moguće praviti pregled transakcija po 250 različitih osnova, kao i po zemljama“,  pojasnili su iz CBCG.

Prijedlog

Građanski pokret URA je u septembru dostavio prijedlog Vladi da se duplira stopa oporezivanja dobiti za kompanije iz ofšor destinacija na 18 odsto. Iz Vlade još nema zvaničnog odgovora na ovaj prijedlog, a iz Centralne banke Pobjedi su kazali da je Ministarstvo finansija adresa za odgovor na pitanje da li je ovaj prijedlog prihvatljiv.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com