Rad crnogorskih naučnika u prestižnom časopisu „Lancet“ - Volim Podgoricu

Rad crnogorskih naučnika u prestižnom časopisu „Lancet“    

Publikacije u najprestižnijim naučnim časopisima imaju izuzetnu težinu prilikom rangiranja univerziteta na sve popularnijoj Šangajskoj listi. Prof. dr Duško Bjelica, redovni profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i doc. dr Stevo Popović, dekan te univerzitetske jedinice iz Nikšića, dio su međunarodnog tima „RCD RisC“, čiji je naučni rad objavljen u prestižnom časopisu „Lancet“ pod naslovom naslovom “Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128,9 million children, adolescents, and adults”.

Prema riječima prof. Bjelice, od svih podnijetih rukopisa, samo mali procenat bude objavljen u ovom časopisu, te sa ponosom ističe da su on i Popović na dostojan način promovisali nauku u Crnoj Gori. Sa druge strane, Popović naglašava da saradnja u okviru „NCD RisC“ grupe koju predvode kolege sa Imperijal koledža u Londonu datira već neko vrijeme, i da se raduje daljim zajedničkim aktivnostima i publikacijama u časopisima sa najvećim impakt faktorom.

Časopisu „Lancet“ je za 2016. godinu dodijeljen impakt faktor od 47.831 (Web of Science), dok je svaki objavljeni rad, u prosjeku citiran 6.93 puta.

Cilj rada, u čijem pisanju su učestvovali profesori Bjelica i Popović,  bio je da utvrdi trend indeksa tjelesne mase, neuhranjenost, preuhranjenost i gojaznost širom svijeta u periodu od 1975. do 2016. godine.

Simbolike radi, ovaj prestižni časopis je odabrao, upravo 10. oktobar 2017. za objavljivanje ovog članka, budući da je danas Svjetski dan borbe protiv gojaznosti, te će širom svijeta dobijeni rezultati biti promovisani kroz nacionalne medije, te otvarane diskusije na temu donošenja odluka i potencijalnih mjera u borbi sa ovom savremenom nezaraznom boliješću.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com