SVIJET NA IVICI RATA: Američki bombarderi letjeli iznad Korejskog poluostrva - Volim Podgoricu

SVIJET NA IVICI RATA: Američki bombarderi letjeli iznad Korejskog poluostrva

Dva američka bombardera letjela su iznad Korejskog poluostrva u utorak veče u američkom pokazivanju sile, a predsjednik Donald Tramp se sastao sa najvišim odbrambenim zvaničnicima kako bi razmotrili odgovore na bilo kakvu prijetnju iz Sjeverne Koreje.

Napetosti između Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje su porasle nakon niza eksperimenata Pjongjanga i serije ratobornij izjava između Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Poslednjih sedmica Sjeverna Koreja je ispalila dva projektila preko Japana i izvela svoj šesti nuklearni eksperiment napredujući prema cilju razvijanja projektila sa nuklearnom bojevom glavom koji bi mogao da pogoditi američko tlo.

Dva B-1B bombardera američkih vazdušnih snaga pratila su dva lovca F-15K južnokorejske vojske nakon što su poletjeli iz baze na Guamu, navedeno je u saopštenju vojske Južne Koreje.

Pošto su ušli u vazdušni prostor Južne Koreje, dva bombardera su izvela vježbu sa projektilima vazduh-zemlja u vodama kod istočne obale Južne Koreje, a zatim preletjela do voda između Južne Koreje i Kine kako bi ponovili vježbu, dodaje se u saopštenju.

Američka vojska je u odvojenom saopštenju navela da su se vježbi pridružili i japanski lovci čineći prvu noćnu kombinovanu vježbu američkih bombardera i vazdušnih snaga Japana i Južne Koreje, prenosi agencija Hina.

Tramp je bio domaćin razgovora o mogućnostima za reakciju na bilo kakvu agresiju Sjeverne Koreje ili ako bi to trebalo da se spriječi Pjongjang da ugrozi Sjedinjene Države ili njihove saveznike nuklearnim oružjem, saopštila je Bijela kuća.

Trampa su informisali ministar odbrane Džejms Matis i general Džozef Danford.

Američki i južnokorejski ratni operativni planovi, među kojima je i plan za likvidaciju čelnika Sjeverne Koreje, ukrali su sjevernokorejski hakeri prošle godine, naveo je zastupnik iz južnokorejske vladajuće stranke.

Oko 235 gigabajta vojnih dokumenata uzeto je iz južnokorejskog odbrambenog centra u maju prošle godine, rekao je član Demokratske stranke Ri Čeol Hi u srijedu na radiju navodeći informacije neimenovanih južnokorejskih odbrambenih zvaničnika.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com