U SPUŽU SVI USLOVI ZA MAJKU I DIJETE: Sve ono što je neophodo da odrastanje novorođenčadi kao i izvan zatvora - Volim Podgoricu

U SPUŽU SVI USLOVI ZA MAJKU I DIJETE: Sve ono što je neophodo da odrastanje novorođenčadi kao i izvan zatvora

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pored svakodnevnih priča zatvorenika i zatvorenica, često se može čuti i plač beba, čije majke su privremeno dom zamijenile zatvorskim zidinama, zbog izvršenja krivičnih djela. Zakon je obezbijedio da se sankcije koje se odnose na zatvorenice trdunice i porodilje ne odražavaju na novorođenčad, pa tako u svakom trenu mogu biti u naručju majke.

Čuvari crnogorskog zatvora pored čuvanja reda i mira, imaju još jednu obavezu-čuvanje najmlađih stanovnika-beba. U ZIKS-u, u proteklih pet godina, dvije zatvorenice porodile su se u Kliničkom centru  Crne Gore. Po rođenju, bebe odlaze zajedno sa majkama iza zidina zatvora, i tamo se nastavlja njihovo odgajanje.

Evropska zatvorska pravila propisuju da djeca mogu da ostanu u zatvoru sa roditeljem ako je to u najboljem interesu djeteta.

Iz Kabineta ministra pravde Zorana Pažina rekli su za CdM da su uslovi za trudnice u skladu sa zakonom koji je propisan za njih, te da ova dva navedena slučaja zatvorenica porodilja nijesu imali žalbi na uslove nakon porođaja i boravljenja novorođenčadi u ZIKS-u.

“U okviru ženskog odjeljenja KPD Podgorica nalazi se prostorija koja je namijenjena i opremljena svim potrebnim sadržajem za smještaj majke i novorođenog djeteta. Takođe, ZIKS obezbjeđuje svu potrebnu opremu za bebu”, kazala je za CdM samostalna savjetnica u Kabinetu ministra pravde, Đina Popović.

 

Trudnice/porodilje imaju posebne uslove u ZIKS-u koji se odnose na odgajanje bebe, ishranu, posjete, ljekare i sve ono što je neophodo da odrastanje novorođenčadi bude kao što bi bilo  izvan zatvora.

Ishrana zatvorenika u ZIKS-a regulisana je Pravilnikom o tablicama ishrane, koje su primjerene njihovoj starosnoj dobi, zdravlju, kao i vjerskim i kulturnim potrebama, pa tako i trudnice/porodilje.

“Zatvorenice trudnice ili porodilje imaju pravo na ishranu koju preporuči zatvorski ljekar. Zatvorenici porodilji uz koju je novorođenče, obezbjeđuju se posebni uslovi za potrebnu njegu, kao i uslovi za odgajanje djeteta, za šta uslove propisuje organ državne uprave nadležan za poslove rada i socijalnog staranja, uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja”, rekla je Popović u razgovoru za naš portal.

Takođe, trudnice i porodilje u zatvoru imaju posebne uslove za posjete koje su vezane za članove njihovih porodica.

Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti i Pravilnikom o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora, propisano je da članovi uže porodice mogu posjetiti zatvorenicu dva puta mjesečno u sklopu redovnih posjeta, a suprug i djeca i u sklopu jedne porodične posjete, u prostorijama koje su posebno namijenjene za tu priliku, u trajanju od tri sata. Takođe, ovo pravo se može ostvariti i u sklopu vanredne posjete”, istakla je Popović.

Zdravstvena služba ZIKS-a svakodnevno je na raspolaganju svim zatvorenicima, pa samim tim i zatvorenicama trudnicama/porodiljama.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com