UČENICI OSNOVNE ŠKOLE “21. MAJ” IZ PODGORICE RAZGOVARALI SA ASTRONAUTIMA - Volim Podgoricu

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE “21. MAJ” IZ PODGORICE RAZGOVARALI SA ASTRONAUTIMA

Upravo je završen direktni radio kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom tokom kojeg su učenici osnovne škole » 21. Maj » imali priliku da im sagovornik iz svemira bude   astronaut Joe Acaba, član posade koja se trenutno nalazi na svemirskoj stanici saopšteno je portalu Volim Podgoricu.

Ovu nesvakidašnju telekomunikacionu radi vezu uspostavila je ekipa Radio kuba » Podgorica » koji  već skoro 70 godina realizuju  interesantne i vrlo složene projekte iz oblasti telekomunikacija, elektronike i IT tehnologija .

Današnji poduhvat je temeljno pripreman i bio je vrlo zahtjevan . Trebalo je obezbijediti sistem za praćenje same stanice koja se kreć brzinom od oko 28.000 km /h pa je Doplerov efekat izražen i na frekvencijama na kojima su podgorički radio-amateri uspješno uspostavili vezu . Za ovu priliku je pripremljen specijalni nosač antena sa motorima koji su ih usmjeravali po dvije ose tako da su potpuno pratile putanju svemirske stanice a elektronske kontrolere koji su upravljali motorima su napravili kolege iz univerzitetskog Radio kluba » Student »- 4O6GAS . Sva oprema : primopredajnici, viskokfrekventni pretpojačavači i pojačavači  , antenski sistem i audio dio su radili besprekorno , u svemu prema planu tako da je čujnost bila odlična. Tokom desetak minuta , koliko je stanica bila u radio horizontu naše opreme učenici 7. i 8. razreda , njih 17 su uspjeli da astronautima postave po jedno pitanja na koje su dobili odgovore . Konverzacija je odvijala na engleskm jeziku i učenici su pokazali odlično. Školski hol u kom je instalirana oprema je bio pun đaka i rditelja.

Ovaj poduhvat je realizovan u okviru manifestacije »Dani nauke » u kojoj Radio  klub tradicionalno

učestvuje a glavni cilj je promocija i popularizacija nauke i radio-amaterskihdjelatnosti . Američka svemirska agencija NASA je kontak učenicima iz Podgorice opredijelila na osnovu uspješne aplkacije škole » 21. Maj » i Radio kluba » Podgorica » u planetarnom projektu ARISS .

Manfestaciju je pratila i ministarka nauke Dr. Sanja Damjanović , predstavnici Direktorata za mlade i drugi gosti.

Volim Podgoricu

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com