Miloradu Popoviću Njegoševa nagrada - Volim Podgoricu

Miloradu Popoviću Njegoševa nagrada

Crnogorski književnik Milorad Popović dobitnik je Njegoševe nagrade za roman ”Čovjek baz lica”, saznaje nezvanično Antena M.

Sedmočlani međunarodni žiri danas je odlučio da Popoviću dodijeli najveće književno priznanje za roman koji je prošlog proljeća izašao u izdanju zagrebačke Frakture i Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Popović je za roman ”Čovjek bez lica” prošle godine dobio Trinaestojulsku nagradu.

Njegoševa nagrada dodjeljuje se svake druge godine autoru književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne dvije godine na nekom od južnoslovenskih jezika: bosanskom, bugarskom, makedonskom, slovenačkom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku, kao i na albanskom jeziku.

Njegoševu nagradu dodjeljuje međunarodni žiri koji imenuje Vlada iz reda istaknutih književnih stvaralaca ili naučnih radnika iz oblasti književnosti.

U žiri za dodjelu Njegoševe nagrade imenuju se po jedan član iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Odluke i dokumentacija o dodjeli Njegoševe nagrade, primjerak djela u izdanju za koje je dodijeljena nagrada, kao i određeni broj primjeraka djela iz edicije “Njegoševa nagrada”, čuvaju se u Biljardi na Cetinju.

Ime dobitnika Njegoševe nagrade ispisuje se na počasnoj ploči u Biljardi.

Njegoševa nagrada uručuje se na Cetinju a dobitniku je uručuje predsjednik Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com