SAD I LJEKARE KRIVE ZA SMRT MLADIĆA: Moguće da je način ušivanja rana doveo do iskrvarenja - Volim Podgoricu

SAD I LJEKARE KRIVE ZA SMRT MLADIĆA: Moguće da je način ušivanja rana doveo do iskrvarenja

Vještak Nemanja Radojević  kazao je  da je smrt kod Rožajca Anesa Kalača (27)  u uzročno posljedičnoj vezi sa načinom liječenja u beranskoj bolnici i da je moguće da je način ušivanja rana doveo do iskrvarenja.

To je izjavio na suđenju braći Muratovićima iz Rožaja, koji u bjelopoljskom Višem sudu odgovaraju zbog ubistva sugrađanina Kalača.

Kalač je ranjen u obračunu na benzinskoj pumpi Eko petrol u Rožajama 27. jula 2014. godine, a preminuo je tri dana kasnije.

Optužnica zamjenice višeg državnog tužioca Nade Bugarin tereti sedmoricu Muratovića – Mirsada (32), Jasmina (30), Anesa (29), Elmina (20), Sevada (28), Adisa (26) i Elvisa, da su počinili krivično djelo – ubistvo u pokušaju u saizvšilaštvu.

“Pri obdukciji nisam utvrdio neko posebno svojstvo kod Kalača pa je moguće da je način ušivanja doveo do krvarenja u Opštoj bolnici u Beranama”, kazao je  Radojević.

Predložio je vještačenje sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, jer je potrebno da se izjasni više specijalista iz različitih oblasti kako bi utvrdili  uzrok smrti.

Sudija Vukomir Bošković  prihvatio je taj predlog.

Vještak je objasnio   da  pojava krvi na sondi Kalača, 29. jula oko 18 časova, koje ujutro nije bilo, ukazuje da je krvarenje iz prvog šava već postojalo i da je ispunjavalo najmanje 240 centimetara tankog crijeva, a potom i dvanaestopalačnog, tako da je ljekarima u 18 časova bio prezentovan ozbiljan klinički znak da je došlo do komplikacije.

Ocijenio je je potpuno opravdano što je beranski hirurg dr Milorad Magdelinić pozvao gastroenterologa i što je, zaključio da se radi o krvarenju iz gornjeg digestivnog trakta.

“Iako aparat za gastroenterologiju nije radio, pacijenta je trebalo ili uputiti u zdravstvenu ustavovu gdje ima, ili razmišljati da je došlo do problem na hirurškim šavovima i raditi operaciju”, kazao je  Radojević, dodajući da je Kalač u Klinički centar upućen sjutradan, 30. jula u 7 časova.

Dr Magdelinić je u svjedočenju kazao da je na crijevima radio dva šava a da je na obdukciji utvrdio da su rađena tri.

On je zaključio da je Kalač  preminuo na putu prema Podgorici, a ne u beranskoj bolnici, kako je to ranije tvrdila odbrana optuženih, ali da u dokumentaciji nije našao podatak da li je u pratnji bio neko od ljekara, što je bilo neophodno.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com