“BILO MI JE 11, TUKAO ME, SILOVAO, PRODAVAO…” Sudbina djeteta koje je postalo NAJMLAĐA NEVJESTA - Volim Podgoricu

“BILO MI JE 11, TUKAO ME, SILOVAO, PRODAVAO…” Sudbina djeteta koje je postalo  NAJMLAĐA NEVJESTA

“Imala sam 11 godina i po romskim običajima prisilno sam udata za 10 godina starijeg mladića. U kući gdje su me udali, živjela sam s tim čovjekom i njegovom porodicom. Bila sam primorana na prvi seksualni odnos sa suprugom, a nakon toga sam svakodnevno dobijala batine”, riječi su mlade žene iz Srbije, koju je majka prodala i zapečatila joj sudbinu.

Bolna ispovijest jedne od štićenice NVO „Atina“ otkrila je sa kakvim se sve užasima i strahotama suočavaju djevojčice u Srbiji koje su žrtve zločina koji se kriju iza takozvanih dječijih brakova. Većina djevojčica koje zadesi ovako strašna sudbina ne doživi djetinjstvo u pravom smislu.

“Natjerana sam da radim na ulici kao prostitutka, iako nisam imala predstavu šta treba da radim. Radila sam sedam dana u nedjelji, svake noći po 10 sati, a sav novac sam davala mužu. Nisam išla kod ljekara, nisam imala novac da kupim zaštitu. O bijegu sam samo maštala jer me je muž i preventivno tukao kako bih ga se plašila”.

Ova djevojka je prodata romskoj porodici kada je imala samo 11 godina. Majka ju je lično prodala i digla ruke od nje.

“Kada sam i uspjela da pobjegnem, potražila sam zaštitu kod majke i brata. Oni su samo obavijestili tog čovjeka i ja sam ponovo vraćena na ulicu. Više puta su me preprodali i godinama sam radila kao prostitutka. Uspjela sam da pobjegnem kada su me poslali u kupovinu. Nakon dva dana, obratila sam se policiji”, dodaje ova žena.

Ona je samo jedna od štićenica NVO „Atina“, koja je pronašla svjetlo na kraju tunela. Tokom boravka u privremenoj kući te organizacije, ova djevojka naučila je da čita i piše. Trenutno je srećno udata, ali i dalje se bori sa zdravstvenim problemima – imala je nekoliko operacija zbog ginekoloških tegoba koje su prerasle i u hronična oboljenja

Prema podacima Unicefa, rani, ugovoreni brakovi u romskoj zajednici u Srbiji u stalnom su porastu, pa je tako 2005. godine 46 odsto djevojčica prije 18 godine bilo u braku, 2010. godine 54 odsto, dok se 2014. blizu 60 odsto djevojčica udalo pre 18 godine. Ono što je posebno alarmantno, jeste da su uglavnom djevojčice prodate i da nije samo riječ od prisilnoj udaji.

“Ne znam šta je ljubav, nikog nisam voljela”

Slučaj prodaje i izrabljivanja 11-godišnje djevojčice nije usamljen, i druge maloljetnice su prenijela svoja grozna iskustva.

“Kada te ovako prisile na brak, nekad neka i zavoli svog muža, ali ja ne znam šta je ljubav. Prodali su me sa 15 godina i samo sam se mučila. Nisam nikog voljela”, priznaje ova namučena djevojka.

Blic

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com