DAME, DANAS JE VAŠ PRAZNIK: Slavimo Pokrov Presvete Bogorodice, na ovaj dan žene joj se mole da im podari djecu - Volim Podgoricu

DAME, DANAS JE VAŠ PRAZNIK: Slavimo Pokrov Presvete Bogorodice, na ovaj dan žene joj se mole da im podari djecu

Pravoslavna crkva i vjernici u subotu 14. oktobra slave Pokrov Presvete Bogorodice.

 

To je hrišćanski crkveni praznik kada crkva proslavlja Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskoga roda. Konkretan događaj koji se toga dana spominje i praznuje desio se prema hrišćanskom vjerovanju 1. oktobra 911. godine u vrijeme cara Lava Mudroga (ili Filosofa).

Služeno je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda. U pozadini crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. Prema hrišćanskom vjerovanju, u četvrti sat noći pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odećom pokriva narod.

 

Bila je obučena u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i djevicama. Sveti Andrej videći to javljanje pokazao je rukom Epifaniju blaženom, i upitao ga: Vidiš li, brate, Caricu i gospođu nad svim, kako se moli za sav svijet? Odgovori Epifanije: Vidim, oče, i užasavam se!

Crkva je oduvijek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljuej Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vjernici molitveno traže.

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.
Narodni običaji i vjerovanja

 

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale djecu. Oni koji nemaju djece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju djecu.

 

Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Ovaj praznik se često naziva i Pokrovice i smatra se da je ženski praznik,

 

Posebno posvećen porodiljama i majkama. Zbog toga bi sve pripadnice ljepšeg pola trebalo da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove.

 

Kod nas je običaj da žene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka djevojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnijela i odgajala djecu u zdravlju i sreći.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com