Džomić tvrdi: Sve je istrulilo osim Giškinog tijela i krsta! - Volim Podgoricu

Džomić tvrdi: Sve je istrulilo osim Giškinog tijela i krsta!

Svojim očima sam vidio da je istrulio drveni sanduk, da je istrulio i limeni sanduk u kome je bio, da mu je tijelo bilo u vodi u grobnici i da je satrulila samo tkanina. Ono što nije istrulilo su on i drveni krst na njegovim grudima, s kojim je bio sahranjen i koji sija kao da je od zlata!

Ovo za Kurir tvrdi protojerej Velibor Džomić, koji je držao opijelo na sahrani nekadašnjeg komandanta Srpske garde Đorđe Božović Giške.

On je potvrdio svjedočenje sa ekshumcije u Beogradu.

GIŠKA POČIVA MEĐU SVOJIMA: Pohranjeni posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške u Kučima

Giška će od danas počivati u Kučima: Na ekshumaciji se dogodilo ČUDO (FOTO)

SLAVICA BOŽOVIĆ: ,,Želim da izrazim duboku zahvalnost Giškinom velikom prijatelju Branu Mićunoviću iz Nikšića”

Na Centralnom groblju u Beogradu u petak su ekshumirani posmrtni ostaci Đorđa Božovića Giške, kog su devedesetih godina zvali “vitez sa asfalta”. Kada je kovčeg otvoren, svi koji su vidjeli tijelo, ostali su zatečeni.

– Prvi su ga vidjeli radnici koji su izvadili kovčeg. Onda su me pozvali da vidim. Šokirala sam se! Moj Đorđe poslije 26 godina nije istrulio. Odmah su mi na pamet pale riječi monahinje koja je uz oca Tadeja bila do smrti. Ona je prije nekoliko dana pozvala moju ćerku i rekla joj: “Nemojte, djeco, da se iznenadite kada vidite tijelo” – priča Slavica Božović, Giškina sestra.

Foto: e-stock/Milos Rafailovic

Ona je zatim opisala kako je izgledalo tijelo njenog brata.

– Izgledalo je kao mumija. Koža je bila sasušena, donekle potamnjela, ali nigde nije bilo truleži.Vidjela sam mu ruke i tetive na njima. Kada su ga radnici prebacivali u metalni sanduk, ništa se nije pomjerilo. I sada mi odjekuju u glavi riječi moga brata: “Biću jači mrtav nego živ”. Ovo je samo potvrda da je sve što je govorio istina. Bog ga je blagoslovio, ja to znam – rekla je Slavica za beogradske medije.

Na Centralnom groblju juče je bila i Tanja Matić, supruga pokojnog Branislava Matića Belog, Giškinog najboljeg druga.

Foto: e-stock/Milos Rafailovic

– Svi smo se šokirali kada je otvoren kovčeg. Njegovo tijelo je bilo cijelo, jedino je odijelo na nekim mjestima propalo – rekla je Tanja Matić.

Nakon što je tijelo prebačeno u metalni kovčeg, porodica i Giškini saborci su krenuli put Crne Gore.

Postojeći spomenik na Centralnom groblju u Beogradu ostaće gdje jeste, za uspomenu.

Foto: e-stock/Milos Rafailovic

Istaknuti patolog Zoran Stanković objašnjava da su se ovakvi slučajevi već dešavali.

– To znači da je u grobnici bilo strujanja vazduha i da je došlo do isušivanja posmrtnih ostataka, takozvane mumifikacije, pri čemu su mekotkivne strukture očuvane sasušene, skvrčene. Tijelo izgleda kao pergament hartije i na njemu mogu da se registruju povrede odranije – rekao je Stanković.

 

Foto: Telegraf

Božović je osnovao paravojnu formaciju Srpska garda zajedno sa vođom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem i Branislavom Matićem.

Kako su prijatelji govorili, bio je gospodin čovjek sa manirima, obišao je svijet, govorio nekoliko jezika. Cijela njegova soba bila je u knjigama, od poda do plafona, na svim jezicima koje je govorio. Naučio ih je putujući i boraveći u zatvorima. Pričalo se i da je držao predavanja zatvorenicima, učio ih jezicima.

Ubijen je na ratištu u Gospiću 15.9.1991, samo dan pred rođendan.

volimpodgoricu/kurir/telegraf

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com