,,DPS će pod pritiskom pristati na nove izbore” - Volim Podgoricu

,,DPS će pod pritiskom pristati na nove izbore”

Demokratska partija socijalista će pod međunarodnim i unutrašnjim pritiskom morati da pristane na održavanje novih parlamentarnih izbora u 2018. godini, kazao je u razgovoru za „Dan“ lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

Kako je ocijenio, premijer Duško Marković je pozivanjem OEBS-a da posreduje u dijalogu sa opozicijom internacionalizovao političku krizu u Crnoj Gori.

“Vrh DPS-a očigledno tumara, bježeći od toga da ta struktura, koja je ključni uzrok duboke političke krize u zemlji, položi račune pred ovim narodom. Ovoga puta to je posebno vidljivo, jer iz vrha te partije gotovo dnevno čujemo različite poruke na temu rješavanja krize. Tvrdnja zvaničnika EU da nema nespornih, a time i regularnih izbora bez usvajanja preporuka OEBS-a je šah DPS-u zbog kojeg je morao povući potez da možda ne bi dobili šahmat”, smatra Krivokapić.

Kako je dodao, „poziv Markovića OEBS-u da faktički posreduje između vlasti i opozicije je priznanje ne samo da kriza postoji već i potvrda naših navoda da institucije države ne funkcionišu, posebno marionetski parlament.

Ukazuje da relevantne međunarodne organizacije direktno upozoravaju da je država zarobljena, a da je SDP dao jasnu dijagnozu o urušavanju ustavnog sistema podjele vlasti i prelaženju autokratije u njenu agresivnu fazu.

“Marković pozivom OEBS-u internacionalizuje krizu, a koliko do juče su iz DPS-a govorili čak da krize nema. Tako su i prije nepune dvije godine govorili da nema govora o parlamentarnom dijalogu i prelaznoj vladi da bi je na kraju prihvatili i još je hvalili kao dostignuće. Za SDP nema sumnje da sve ide u pravcu održavanja novih izbora u 2018. godini kao demokratskog načina rješavanja krize. DPS će, pod vanjskim i unutrašnjim pritiskom morati, kao i uvijek, pristati na ovaj neminovan epilog. Davno ih je SDP definisao kao „dobre poslušnike i sluge i najgore gospodare Crne Gore”, naglasio je lider SDP-a.

Smatra da građanska opozicija ima priliku da postane stožer za okupljanje progresivnih snaga Crne Gore.

“Sporo ali sada već izgledno uspješno rekonstituisanje građanske opozicije je ključan ali nedovoljan uslov. Svi progresivni djelovi društva trebaju biti dio akcije na ovjeri kraja ovog autokratskog poharnog sistema. Nigdje ovako nakaradni sistemi ne padaju samo akcijom političkih subjekata no ukupnim rastom zrelosti građana i autonomnih organizacija društva. Progresivnih snaga, kako je i definisano SDP-ovim manifestom. Tim dokumentom je ponuđena platforma za političke promjene kroz okupljanje tih snaga čiji će politički temelj biti ustavna određenja države i njene vanjske politike, kraj pohare i socio-ekonomska obnova”, kaže Krivokapić.

Dodao je da je „okupljajuće moći građanske opozicije najviše svjestan DPS čiji formalni a i neformalni, klijentelističko-dvorski krugovi, označavaju upravo građansku opoziciju kao glavnu opasnost po DPS autokratiju”.

“Po prvi put od 1990. godine je na sceni opoziciona prozapadna alternativa, čija je snaga i rejting, po svim sondažama, veća od rejtinga DPS-a, a trendovi su takvi da je ta razlika sve veća. Ta alternativa je međunarodno uvažena i prihvatljiva, što njenu snagu čini još većom. I zato nijesam iznenađen što je autokratija sav svoj medijski, institucionalno-državni i dvorskonajamnički aparat kao i svoje sive zone usmjerila prema građanskoj opoziciji”, rekao je predsjednik SDP-a.

Posjeta potpresjednika SAD Majka Pensa,kako je naveo, bila je simbolična prekretnica u javnoj manifestaciji neizbježnih promjena koje donosi nova evroatlantska pozicija Crne Gore.

Poslate su, kako je rekao, jasne poruke i građanskoj opoziciji sa kojom se sreo i autokrati sa kojim se nije sreo.

Smatra da je prethodni sastanak građanske opozicije pokazao visok stepen saglasnosti pet partija oko načina rješavanja političke krize. Od današnjeg sastanka očekuje usaglašene stavove na neke najaktuelnije teme gdje se, kako ističe, nastavlja poharna politika i ove vlade kroz Zakon o planiranju prostora i izgradnji.

“DPS je u poharnoj metastazi kada pokušavaj u progutati sve zdravo u ovoj državi. Kako u ekonomiji tako i u političkom životu. Kancerogena priroda ove autokratije svakim danom ostanka pojede godine stvaranja prethodnih generacija ili ono što nam je priroda podarila. Srećom, naša saradnja postaje sve više redovna politička a ne samo ad hok i tehničkog karaktera i to je alarm za DPS autokratiju. Građani su u ogromnoj većini željni promjene, a na nama je da im trasiramo politički put”, poručuje Krivokapić.

Neizbježan pad autokratije

Priroda autokratije je, kaže Ranko Krivokapić, da ne može opstati u ustavnom sistemu podjele vlasti. Kako navodi, autokratija je jaka samo ako kontroliše sve bitne poluge ustavne vlasti.

“Zato je prošle godine i ugažena poslednja od tri grane vlasti Skupština Crne Gore. Skupština je, zbog svoje samostalnosti i ustavne snage, od EU godinama bila najbolje politički ocjenjivana institucija u Crnoj G ori. Sjećamo se kako je vlasnik DPS-a ustavnu obavezu poslanika da glasaju po sopstvenom uvjerenju nazvao ‘parlamentarnom diktaturom’ zbog čega nam se svuda smiju kao afričkoj zemlji. Autokratija od države pravi svoje feudalno imanje za bogaćenje malog broja tajkuna i namirivanje partijskih poslušnika po državnim i lokalnim strukturama”, kaže lider SDP-a.

Javni servis odbraniti, ako treba i protestima

Po riječima lidera SDP-a Ranka Krivokapića, DPS, svima očigledom agresijom na Javni servis, samo doodatno pokazuje kakva je kancerogena priroda vladanja te stranke.

“To pokazuje teško političko stanje jedne autokratije na zalasku koja više ne može a i ne želi da sakriva svoju antievropsku i antidemokratku suštinu. Zamislite problem je što Javni servis otvara realne probleme koji otkrivaju brojne društvene anomalije koje svaki građanin vidi i često osjeća na svojoj koži. DPS autokratija je utemeljena na feudalnoj paradigmi čiji je moto ovo je naša imanje, naš posjed i svi su dužni slijediti vlast jer smo mi vlasnici države i ljudskih sudbina. Tako je Javni servis, u njihovom doživljaju, obavezan biti njihov agitprop, njihov servis a ne servis građana, po uzoru na medijski talog koji su dovukli iz susjedstva. Pink, pokojni Informer i dvorski najamnici koji preže pod trpezom su ne samo medijsko ogledalo, već i kulturološko-mentalitetska slika autokratije, koja time, valjda pokazuje svoju suštinsku prirodu. Bivša rektorka bi rekla „neprosvećeni stanjinizam”. DPS je dobio pristojno upozorenje i od naših međunarodnih partnera da ne igraju ovu igru”, naveo je on.

Kako je dodao, „ne smijemo mirno gledati ovo vraćanje u prljavu prošlost Javnog servisa”.

“Na današnjem sastanku graćanske opozicije predložićemo i usaglašene aktivnosti na odbrani zakonske pozicije Javnog servisa. Sloboda objektivnog javnog servisa je ugaoni kamen za evroatlantsku stabilnost Crne Gore. Ta agresiJa, ako bude nastavljena i pored upozorenja naših saveznika mora dobiti snažan odgovor porgresivnih snaga”, podvukao je Krivokapić.

Odbrana Javnog servisa, kako je dodao, za nas kao krajnje sredstvo podrazumijeva i organizovanje protesta, kako Crna Gora ne bi opet ušla u bruku TV Bastilje DPS-a.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com