Ima li istrage o korupciji državnih funkcionera? - Volim Podgoricu

Ima li istrage o korupciji državnih funkcionera?

Specijalno državno tužilaštvo vratilo je podgoričkom Osnovnom sudu spise predmeta u sporu oko izgradnje vjetroelektrana na Možuri, ali je postupak ponovo  odgođen.

SDT je preuzeo iz Osnovnog suda spise krajem jula i pokrenuo izviđaj zbog sumnji u moguću korupciju državnih funkcionera koji su odlučivali o ovom poslu.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”,  predmet je vraćen u Osnovni sud u petak, ali ga je sutkinja Jelena Vulović odložila za 16. novembar zbog nemogućnosti da u tako kratkom roku obavijesti advokate da dođu na juče zakazano ročište.

Iz SDT ni juče nijesu odgovorili da li je pokrenuta istraga u poslu izgradnje vjetroelektrana i, ako jeste, zbog kojih krivičnih djela.

U Osnovnom sudu se vodi postupak po tužbi Budvanina Vladimira Popovića i Španca Carles Collu Paloua protiv prvih partnera Vlade u projektu – firmi BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables.

Tužba je podnijeta prije više od četiri godine, a još nije počelo ni pripremno ročište u postupku.

Ministarstvo ekonomije je sa Fersom u julu 2010. potpisalo  ugovor o gradnji vjetroelektrana na Možuri vrijednih 65.000.000 eura. Ugovorom se država obavezala da narednih 12 godina godišnje otkupljuje cjelokupnu proizvodnju po utvrđenoj cijeni od 96 eura po megavatsatu, što bi Fersi od države donijelo 115,2 miliona.

Popović i Palou  tvrde da im nije isplaćena provizija od po dva miliona eura za ugovaranje posla.

U tužbi  se navodi da je crnogorska firma BWP Montenegro bila zadužena i za “savladavanje birokratskih prepreka u procesu dobijanja dozvola i druge dokumentacije”

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com