Montenegro Erlajnsu prijeti i dug od 7,4 miliona eura - Volim Podgoricu

Montenegro Erlajnsu prijeti i dug od 7,4 miliona eura

U Privrednom sudu okončana je prva od četiri parnice Kontrole letanja Srbije i Crne Gore (SMATSA DOO Beograd) protiv domaće avio-kompanije Montenegro erlajns koja joj po ovoj parnici dužna oko 7,4 miliona eura.

Sudija Milica Popović najavila je presudu u roku od 30 dana. Vještak finansijske struke Hamid Šabović je naveo da je nedvosmisleno utvrdio dug crnogorske avio-kompanije. Ukoliko bi presuda potvrdila ovaj dug i on, kao prethodni, bio prunudno naplaćen blokadom računa, to bi mogao biti i definitivan kraj ove gubitaške kompanije koju Vlada godinama održava kroz višemilionsku državnu pomoć.

Prema izvještaju vještaka, Montenegro erlajns od 2004. godine nije redovno plaćao obaveze Kontroli leta. Kako “Vijesti” saznaju, pored ove četiri  pokrenute parnice, ukupne obaveze MA Kontroli leta do danas samo po osnovu glavnice duga iznose oko 13 miliona eura.

Prethodno su tužilac i tuženi, u navedenom sporu, zaključivali ugovor o otplati duga koje MA, međutim, nije poštovao.

Ugovor o otplati duga  zaključen je krajem juna 2014. godine na iznos duga od 9,59 miliona eura u koji je sadržan i iznos tužbenog zahtjeva u navedenoj parnici.

Tuženi MA je odgovorio na mišljenje vještaka  da obaveze po fakturama iz predmeta tužbe dospijevaju tek sada i to prve dvije fakture 1. novembra 2017, a posljednje tri fakture tek 1. avgusta 2020. godine.
Vještak je naveo da to nije tačno.

“Konstatacija tuženog da rate prema Ugovoru o otplati duga nijesu dospjele, pa samim tim da tužilac nema osnovu da potražuje njihovu naplatu je u suprotnosti sa stvarnim stanjem i suprotno odredbama navedenog ugovora, a to po nalaženju ovog vještaka znači da su sve fakture posmatrano sa finansijskog stanovišta  dospjele za plaćanje”, istakao je u svom nalazu vještak Šabović.

Naime, tuženi MA, kako je utvrdio vještak Šabović, do dana vještačenja (kraj septembra 2017) tužiocu nije platio nijednu od spornih faktura iz ugovora od 2014, niti u cjelini, niti djelimično. Iznos neplaćenih faktura tokom petogodišnjeg perioda (od 2008. do 2012), koji su predmet ovog prvog i pojedinačno najvećeg spora iznosi 4.923.922 eura, plus dospjele zakonske kamate od dana dospijeća svake pojedinačne fakture pa do 30. septembra ove godine, koje iznose 2.464.974 eura.

Kontrola leta je više puta blokirala račun Montenegro erlajnsa u pokušaju da naplati dug, a posljednji put u septembru ove godine kada je Vlada odlučila da ovaj dug plati tako što će Aerodromi svoju dobit od 2,3 miliona eura založiti u  Hipotekarnoj banci kao garanciju za kredit MA.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com