ZAŠTITNICA SVIH ŽENA: Dame, VEČERAS IZGOVORITE ove riječi i čekaju vas bolji dani! - Volim Podgoricu

ZAŠTITNICA SVIH ŽENA: Dame, VEČERAS IZGOVORITE ove riječi i čekaju vas bolji dani!

Na današnji dan crkva i vjernici sjećaju se Svete Haritine čiji su život i stradanje jedni od najpotrasnijih u cijelom hrišćanstvu.

Pravoslavna crkva danas proslavlja praznik posvećen Svetoj Haritini, ranohrišćanskoj mučenici i svetiteljki iz 3. vijeka. Bila je siroče, a u dJetinjstvu ju je usvojio izvjesni Klaudije, ugledni čovjek i hrišćanin koji ju je od malena vaspitao u toj vjeri.

Legenda kaže da je Haritina bila smjerna, poslušna i ćutljiva djevojka koja je još u ranoj mladosti riješila da postane Hristova nevjesta.

Negdje u to vrijeme car Dioklecijan je naredio veliki progon hrišćana u kome je i Haritina, iako veoma mlada, uhapšena i izvedena pred sudiju. Nakon što je odbila da se pokloni paganskim božanstvima, Haritina je strašno mučena – ošišali su joj kosu i po glavi posuli žar, a zatim vezali za točak koji su dželati okretali.

Međutim, djevojka je ostala živa, pa je sudija naredio da se baci u more. Na veliko čuđenje svih, Haritina je iz vode izašla nepovrijeđena, ali ovo nije bio kraj njenih muka

Pakosni sudija, videvši svetiteljku živu, posla na nju grupu mladića kako bi je obeščastili i tako joj poljuljali vjeru u Boga.

Predanje kaže da je tada, vidjevši da ne može da se spase, Haritina klekla i pomolila se i nakon toga umrla prije nego što ju je ijedan od napasnika i dotakao.

Sveta Haritina do današnjih dana se smatra zaštitnicom nevinih i smjernih djevojaka i žena. Vjeruje se da će upravo Sveta Haritina pomoći svima koji danas zapadnu u nevolje. Dovoljno je da samo iskreno zamole i duhovna pomoć će stići.

“Ovčica Tvoja Isuse, Haritina, zove silnim glasom: “Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živjela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.” Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.”

FOTO: PROFIMEDIA

(Kurir.rs/Dnevno.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com