INCIDENTI U ZATVORU: Policajac pretukao dva zatvorenika - Volim Podgoricu

INCIDENTI U ZATVORU: Policajac pretukao dva zatvorenika

U paviljonu C Kazneno popravnog doma zatvorski policajac je za mjesec dana primijenio fizičku silu na dva zatvorenika, koja je, prema stavu Uprave ZIKS-a bila opravdana. To je potvrđeno u odgovorima koji su dostavljeni Pobjedi.

Tragom informacije iz nezvaničnih izvora da su dvojica zatvorenika pretučena, pitali smo Upravu ZIKS-a koja je potvrdila da su se dogodila dva incidenta. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, zatvorenika M.K. pretukao je zatvorski policajac B. N. 11. septembra u paviljonu C.

Dan ranije zatvorenik E. P. žalio se zatvorskom policajcu B. N. da ga M.K. zadirkuje zbog djela koje je počinio. Zatvorski policajac je, prema tvrdnjama nezvaničnog izvora, došao do ćelije i počeo da viče na M.K. da ne pravi buku, kako bi opravdao dolazak i izvođenje iz ćelije, koje su zabilježile nadzorne kamere. Prema tvrdnjama Pobjedinog izvora, B. N. je ošamario M. K. jer je navodno vikao.

– Kad je B. N. izveo M. K. počeli su da ga biju i čuli su se jaki krici – tvrdi naš sagovornik.

Isti izvor tvrdi da zatvorenici nijesu htjeli da pristanu na ucjene B. N, već su napisali u izjavi ono što se te noći dogodilo.

Naš izvor dodaje da to nije prvi put da taj zatvorski policajac maltretira zatvorenike, jer je, kako je tvrdio, policajac B. N. prije mjesec pretukao A. A, što su zabilježile kamere.

Uprava ZIKS-a potvrdila je da je 11. septembra službenik obezbjeđenja organizacione jedinice Kazneno-popravni dom upotrijebio sredstva prinude prema zatvoreniku M. K. – fizičke snage i ručnog spreja sa nadražujućim dejstvom.

– U postupku ocjene opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude utvrđeno je da je službenik obezbjeđenja iz opravdanih razloga upotrijebio sredstva prinude prema zatvoreniku M. K, kao i da je upotreba istih srazmjerna potrebi zbog kojih su preduzete – navodi se u odgovorima Ministarstva pravde Pobjedi.

Oni saopštavaju da navodi o torturi nijesu tačni, već da Uprava ZIKS-a insistira na poštovanju ljudskih prava i da se svi slučajevi u kojima postoji sumnja za bilo koji oblik torture ili prekoračenje ovlašćenja službenika obezbjeđenja detaljno ispituju i preduzimaju odgovarajuće mjere s ciljem sprečavanja nečovječ- nog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

– Povodom navoda da su u „C paviljonu“ osuđenici već neko vrijeme žrtve torture zatvorskih službenika, ističemo da su isti netačni, te da u „C paviljonu“ u zatvorenom odjeljenju Kazneno-popravnog doma Podgorica u prethodnom periodu nije zabilježen niti jedan slučaj torture, odnosno nehumanog ili poni- žavajućeg postupanja ili ka- žnjavanja prema zatvorenicima od strane službenika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Iz Uprave ZIKS-a su potvrdili da je 1. septembra službenik obezbjeđenja organizacione jedinice Kazneno-popravni dom Podgorica upotrijebio sredstava prinude prema zatvoreniku A. A, odnosno – vezao ga i to iz opravdanih razloga.

– U postupku ocjene opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude utvrđeno je da je službenik obezbjeđenja iz opravdanih razloga upotrijebio sredstvo prinude prema zatvoreniku A. A., kao i da je upotreba istog srazmjerna potrebi zbog kojih je preduzeta – navodi se u odgovorima.

Oni ističu da je zatvorski ljekar konstatovano da zatvorenici nijesu zadobili povrede u postupku upotrebe sredstava prinude.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com