SRUŠENI TEMPERATURNI REKORDI: Evo kada nas očekuju KIŠA, SNIJEG i hladnije vrijeme! - Volim Podgoricu

SRUŠENI TEMPERATURNI REKORDI: Evo kada nas očekuju KIŠA, SNIJEG i hladnije vrijeme!

Neubičajeno visoka temperatura zabilježena je ovih oktobarskih dana u Podgorici, odnosno u periodu od 15. do 18. oktoba, kada je prosječna maksimalna dnevna iznosila 28,6 stepeni Celzijusovih, što je rekordno najviša prosječna maksimalna dnevna tempeatura za ove dane za posljednjih 68 godina.

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović kazao je za Pobjedu da je oktobar do sada, prosječno za Crnu Goru, topliji za jedan stepen od klimatske normale.

„Najveće odstupanje od klimatske normale ima Bijelo Polje. Tamo je prosječna temperatura za oktobar bila viša za 2,1 stepen Celzijusovih od odgovarajuće klimatske normale“,  kazao je on.

Sve do nedjelje, kako je najavio, biće pretežno sunčano i relativno toplo vrijeme za ovo doba godine, dok se u ponedjeljak očekuje oblačno, nestabilno i osjetno svježije sa kišom u južnim i centralnim predjelima, a na sjeveru snijeg.

Ovog oktobra, ističe on, karakteristično je dugotrajno prisustvo polja visokog vazdušnog pritiska koje uslovljava stabilne vremenske prilike i relativno toplo vrijeme sa deficitom padavina.

Magla

Kako je kazao u jutarnjim satima na sjeveru će, lokalno po kotlinama i dolinama, i dalje biti uslova za pojavu magle i sa temperaturnim inverzijama,koje su vrlo nepovoljna karakteritika sa aspekta životne sredine i kvaliteta vazduha u urbanim područjima u hladnijem dijelu godine.

Objašnjava da je to zbog toga što ovakve meteorološke situacije „drže“ zagađujuće materije u najnižem dijelu atmosfere, odnosno u prizemnom sloju gdje se odvijaju sve ljudske aktivnosti.

„Ovo su mikroklimatske karakteristike određenih urbanih sredina na sjeveru Crne Gore i predstavljaju redovnu pojava u određenim meteorološkim situacijama“,  kazao je Mitrović.

Promjena vremena i smjena sunčanih dana, kako je istakao, očekuje se u nedjelju uveče sa postepenim naoblačenjem, a u ponedjeljak će biti oblačno, nestabilno i osjetno svježije sa kišom u centralnim i južnim predjelima pljuskovi sa grmljavinom, naročito u jutarnjim i prijepodnevnim satima.

Vjetar

„U višim predjelima na sjeveru duvaće umjeren na udare i jak južni vjetar. Tokom noći u ponedjeljak na utorak vjetar u skretanju na sjeverni, pa će u utorak biti pretežno oblačno, vjetrovito i osjetno hladnije u prijepodnevnim satima na jugu ponegdje sa kišom koja će postepeno prestati, a na sjeveru oblačno i hladnije povremeno sa slabom kišom u planinskim predjelima, a na Zabljaku očekuje se snijeg i formiranje novog, drugi put u ovoj sezoni, sniježnog pokrivača od nekoliko centimetra“,  najavio je Mitrović.

U utorak, dodaje, očekuju se vrlo jaki udari sjevernog vjetra koji će lokalno u centralnim i primorskim predjelima imati i olujni karakter (više od 17m/s) a na sjeveru u planinskim predjelima zbog jakog vjetra moguće su i sniježne mećave.

Mitrović objašnjava da to nije ništa neoubičajeno za ove krajeve za kraj oktobra i početak novembra.

Na osnovu prognostičkog materijala od 26. oktobra, pa do kraja oktobra očekuje se djelimično oblačno vrijeme sa nešto više sunca i uglavnom suvo, tek ponegdje 30. ili 31. oktobra uz povećanu oblačnost moguća je sporadična pojava slabije kiše.

U junu, julu i avgustu bila 84 tropska dana

Tokom Ijetnje sezone, kako navodi Luka Mitrović, registrovane su meteorološke sitaucije koje su povremeno imale ekstremni karakter i koje su mogle značajno da utiču na prirodni ambijent i da impliciraju određene negativne posljedice.

Ekstremno topli tropski talas bio je u periodu od 31. jula do 10. avgusta. U ovim danima (11 dana za redom) temperatura vazduha na području Podgorice svakodnevno je dostizala i prelazila 40, dostigavši i 42,5 stepeni Celzijusovih.

„Ovo je apsolutno rekordan broj uzastopnih dana sa temperaturom od 40 i više stepeni. Do sada najviše je bilo osam uzastopnih dana sa temperaturom od 40 i više stepeni u julu 2007“,  kazao je Mitrović.

U Podgorici, u periodu junjul-avgust bila su 84 tropska dana što je za 52 odsto više od klimatske normale.

Ove godine palo 31 odsto kiše manje od prosjeka

Luka Mitrović ističe i da je ove godine prisutan dugotrajni deficit padavina.

„Tokom oktobra prosječno za Crnu Goru ostvareno je svega oko 33 odsto od klimatske normale. A od početka godine do danas, prosječno za Crnu Goru, ostvareno je svega 69 odsto količine kiše. Deficiti od 31 odsto ekvivalentan je nedostatku vode od oko milion kubika na svaki kilometar kvadratni prostora Crne Gore“,  kazao je Mitrović dodajući da veliki dugotrajni deficit padavina već pokazuje posljedice naročito u oblasti bilansa voda.

Pobjeda

128 komentara

  1. Usually I do not read post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great article.

  2. F*ckin¦ remarkable issues here. I¦m very happy to look your article. Thanks a lot and i'm looking ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  3. Having read this I believed it was really informative.I appreciate you finding the time and effort to put this articletogether. I once again find myself spending a lot of timeboth reading and leaving comments. But so what, it was stillworthwhile!

  4. A motivating discussion is worth comment. I do think that you ought to write more about this subject, it may not be a taboo matter but typically people do not discuss such topics. To the next! Best wishes.

  5. I wanted to thank you for this very good read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I have you book-marked to check out new things you post…

  6. A motivating discussion is worth comment. There's no doubt that that you need to write more about this topic, it might not be a taboo subject but usually folks don't discuss such topics. To the next! Kind regards!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com