IZ TUŽILAŠTVA PORUČILI: Gdje god da je, Sinđelić će se pojaviti u sudu u srijedu - Volim Podgoricu

IZ TUŽILAŠTVA PORUČILI: Gdje god da je, Sinđelić će se pojaviti u sudu u srijedu

Ključni svjedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. Aleksandar Saša Sinđelić trebalo bi pred sudom da se pojavi u srijedu i iznese pred svima svoju verziju događaja.

Pojedini mediji juče su objavili da Sinđelić još nije saslušan po zamolnici hrvatskog Ministarstva pravosuđa koja je našoj zemlji stigla 1.juna ove godine, a kao razlog, kako prenosi FOS, navedeno je da im nije poznato gdje se tranutno on nalazi.

“A.S., još uvijek nije saslušan kod sudije za istragu iz razloga što sudija za istragu ne raposlaže podatkom gdje se nalazi ovo lice”, saopšteno je iz Višeg suda za FOS.

Pokušali smo da saznamo da li postoji mogućnost da se Sinđelić ne pojavi u sudu kada na dnevnom redu bude davanje iskaza, i, kako saznajemo, to se zasigurno neće desiti.

”Gdje god da se nalazi, Sinđelić će se pojaviti na suđenju za pokušaj terorizma kada bude pozvan, kada bude trebalo da da iskaz i da svjedoči pred Vijećem sudije Suzane Mugoše, to će i uraditi”- saopštio je portalu Antena M izvor iz vrha Tužilaštva.

Podsjetimo, saslušanje srpskog državljanina Aleksandra Saše Sinđelića, svjedoka saradnika u procesu protiv četrnaest okrivljenih za pripremanje terorističkih napada, na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine, planirano je za 25. oktobar pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše.

To će biti, nakon svjedočenja u Tužilaštvu, drugi put da Sinđelić iznosi saznanja o operaciji koja je planirana nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Svjedok saradnik suočiće se sa optuženima i njihovim braniocima, koji od početka suđenja – 6. septembra, tvrde da su njihovi klijenti nevini i da su neosnovani navodi optužnice.

Nasilne demonstracije

Sinđelić je u prvom iskazu opovrgao tvrdnje odbrane i naveo da je plan bio da čak 500 ljudi, aktivista raznih srpskih patriotskih udruženja, iz više pravaca, uđe u Crnu Goru i učestvuje u akcijama kojima je trebalo da se, masovnim nasilnim demonstracijama, destabilizuje vlast i detronizuje tadašnji premijer Milo Đukanović.

Ključni svjedok 20. marta u dvanaest sati dugom saslušanju pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem otkrio je uloge i zadatke ljudi sa optužnice koji su pripremali izazivanje nereda u glavnom gradu, sve s ciljem da se trajno destabilizuje država i spriječi ulazak u NATO.

Srpskom državljaninu glavnu operativnu ulogu povjerio je ruski državljanin Eduard Šišmakov (koristio je tokom boravka u Srbiji pasoš na prezime Širokov) koji je sa svojim sunarodnikom Vladimirom Popovom osmislio kompletnu akciju.

Sastanci

Sinđelića i agenata ruske kontraobavještajne uprave GRU bili su u Moskvi i Beogradu.

Prema navodima svjedoka saradnika, Šišmakov je bio ključni igrač cjelokupne operacije i on je diktirao red poteza koje treba preduzeti da bi se „sa vlasti svrgnuo tadašnji premijer“.

Akcijom ispred Skupštine, prema riječima srpskog državljanina, trebalo je da rukovodi političar Demokratskog fronta koji dobro govori ruski.

Njemu je trebalo da bude uručen kriptovani telefon, a za predaju je bio zadužen bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić.

(Antena M)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com