Uskoro skulptura posvećena Zoranu Đinđiću - Volim Podgoricu

Uskoro skulptura posvećena Zoranu Đinđiću

Izvijena strijela koja je u jednom dijelu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine je skulptura koja je izabrana na međunarodnom konkursu za idejno rješenje spomen-obilježja Zoranu Đinđiću koje će biti postavljeno u Beogradu.

Skulptura će biti postavljena na Studentskom trgu, koji tek treba da se izgradi, prenosi N1.

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Кešelj, arhitekta Petar Sazdanović i istoričar umjetnosti Marina Andrić. Takođe, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

U pismu autora prvonagrađene skulpture navodi se da je ponuđeno skulptorsko dramaturško rješenje koje želi da generiše prostor sjećanja kroz skulpotorsku i zvučnu instalaciju. Zvučna instalacija je diskretni sastavni dio umjetničkog rješenja i poziva na razmišljanje. Strijela je univerzalni simbol za pravac i smjer, a glava strijele je simbol prodora, svjetlosti, smrti, ljubavi i spoznaje. Prekinuta izvijena strijela jasno evocira traumu koja samo za trenutak ometa ali se ne zaustavlja, jer strijela tako trajno i nepovratno prekinuta dalje stremi gore i nezaustavljivo leti u visine.

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je da je podizanje ovog spomenika postala državna obaveza jer oni koji su ubili Đinđića nijesu ubili samo čovjeka, već su tada pucali u državu Srbiju.

“Za nekoliko mjeseci biće 15 godina od njegovog ubistva i bilo je krajnje vrijeme da Srbija dobije neko obilježje koje će mu biti posvećeno. Sa Đinđićem sam radio i osjećam zahvalnost na prilici da učestvujem u tome da Zoran Đinđić konačno dobije spomenik. Ako nešto može da simbolizuje život Đinđića onda je to strela jer je njegov život bio upravo takav”, zaključio je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com