Dikić se vraća na klupu sa ostalim optuženima - Volim Podgoricu

Dikić se vraća na klupu sa ostalim optuženima

 

Penzionisani general srpske žandarmerije i jedan od glavnih optuženih za navodni pokušaj državnog udara Bratislav  Dikić , najvjerovatnije  će  se uskoro vratiti na optuženičku klupu, gdje  će  mu zajedno sa ostalim optuženim biti nastavljeno suđenje.

“Vijestima” je potvrđeno iz Višeg suda da  će  sutkinja specijalnog odjeljenja Suzana Mugoša 25.oktobra, za kada je zakazan nastavak glavnog pretresa, javno saopštiti svoju odluku o tome da li  će  postupak protiv Dikića, koji je prethodno razdvojen zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja, biti pripojen postojećem sudskom procesu.

Dikić  je navodno već dobio poziv da prisustvuje pretresu u srijedu kada bi trebalo da bude saslušan svjedok saradnik Saša Sinđelić. On bi trebalo da se izjasni i o odbranama ostalih optuženih, koje je propustio dok je postupak protiv njega bio razdvojen, i postavlja im pitanja.

Dikića su početkom oktobra u Kliničkom centru u Podgorici operisali ljekari sa beogradske VMA koji su na listi ljekara koji operišu u KC Crne Gore, a nakon operacije, vraćen je u spuški pritvor.

To je bila treća operacija Dikića, a dvije su urađene dok je bio u Srbiji.

On je prvog dana suđenja negirao optužbe da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije i pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. i optužnicu nazvao bajkom.

“Neistiniti su navodi da sam postao član kriminalne organizacije sa (Eduardom) Šišmakovom i (Vladimirom) Popovom. Ne poznajem ove Ruse. (Milivoje) Katnić mi je rekao da sam došao da učestvujem u nasilnoj promjeni vlasti. Tražio je da opozovem moje ljude”, rekao je  Dikić  pred sudom.

Sinđelić je, prema navodima optužnice i njegovom iskazu pred SDT, bio kopča između dvojice Rusa – koji su mu navodno u Moskvi izložili plan i dali mu uputstva za izazivanje haosa u Crnoj Gori – i većine ostalih optuženih, direktno ili preko drugih posrednika.

SDT tvrdi da su ga zadužili da pronađe što veći broj osoba u Srbiji koje  će  se u Crnoj Gori staviti pod kontrolu Dikića i osobe iz Demokratskog fronta, te da kupi oružje i uniforme i za to mu dali najmanje 200.000 eura.

Dikić  je rekao da je Sinđelića upoznao putem društvenih mreža, da su se kasnije sreli tri puta i razgovarali o njegovoj bolesti, odlasku u Crnu Goru zbog liječenja i anti NATO protesta.

On je priznao da je od tog Beograđanina uzeo 500 eura kao pomoć za liječenje, ali je tvrdio da mu Sinđelić nikada nije pomenuo postojanje kriminalne organizacije.

“Piše u optužnici da sam trebalo da učestvujem na skupu 16. oktobra 2016. koji organizuje Demokratski front i da držim na okupu protestante. To je  izmišljeno. Nisam ni znao da postoji organizacija DF”, rekao je  Dikić.

Uskoro odluka o puštanju iz pritvora trojice optuženih

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda početkom naredne nedjelje donijeće odluku o prijedlogu branioca Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i Milana Dušića, koji su tražili ukidanje pritvora svojim branjenicima.

“Vijestima” je u tom sudu objašnjeno da  odluka  po ovom prijedlogu nije donijeta jer se čeka izjašnjenje Specijalnog tužilaštva, a koje se očekuje da Sudu bude dostavljeno već u ponedjeljak.

Garancije o smještaju za ove optužene dala je Mitropolija crnogorsko-primorska, i osumnjičeni bi, ukoliko predlog njihovih advokata bude prihvaćen, trebalo da budu u Manastiru Ostrog.

Vijeće podgoričkog Višeg suda ukinulo je 11. oktobra pritvor Branki Milić, jednoj od optuženih u slučaju pokušaja terorizma. Za nju je garanciju, da će se uredno odazivati sudskim pozivima, dala Mitropolija, pa je Milić nakon napuštanja zatvora smještena u Manstiru Duga na Bioču.

Osim Dikića, Šišmakova i Popova, optužnicom SDT obuhvaćeni su državljani Srbije Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. Na spisku optuženih su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović. Svi su negirali krivicu.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno, kao i protiv Miloša Jovanovića koji je priznao krivicu pred sudom, ali je u međuvremenu pobjegao iz Crne Gore.

Kada Jovanović ponovo bude dostupan crnogorskim organima, zvanično je potvrđeno “Vijestima”, opet  će  se naći pred sutkinjom Mugošom, kojoj je dodijeljen njegov predmet.

 Hapšenje nakon saslušanja?

Za srijedu je planirano saslušanje svjedoka saradnika Saše Sinđelića,  nakon  što su svi optuženi dostupni sudu izložili svoju odbranu.

Njegovo izručenje od crnogorskih nadležnih organa zatražila je Hrvatska, gdje je  osuđen na 21 godinu robije zbog ubistva hrvatskog farmera Mirka Fortesa 2002. godine, kada mu je ukrao i traktor.

 Predmet povodom zahtjeva za njegovo izručenje nalazi se kod sudije za istragu Višeg suda, ali Sinđelić po tom osnovu još nije saslušan jer sud navodno ne zna gdje se svjedok saradnik nalazi. Zato se ne isključuje mogućnost da Sinđelić  nakon što iznese svoj svjedočki iskaz bude uhapšen, saslušan po zahtjevu Hrvatske, a zatim se nađe u ekstradicionom pritvoru.

“Vijesti” su ranije objavile da Sinđelića čuvaju crnogorske bezbjednosne službe na tajnoj lokaciji.

 Petrović: Dikić dobio poziv, tražićemo liječenje u Srbiji

Dikićev advokat Milan  Petrović , rekao je “Vijestima” da nisu dobili odluku o spajanju postupka, ali da ga je Dikićeva supruga, koja ga je posjetila u pritvoru, obavijestila da je dobio poziv za 25. oktobar.

“Iz ovoga se može zaključiti da je sud odlučio da opet spoji postupak, iako u dosadašnjem postupku sudija nije dozvoljavala da postavljamo pitanja i izvodimo dokaze, vezano za generala Dikića. U tom smislu je nejasno kako ćemo te propuštene radnje nadoknaditi”, rekao je  Petrović .

On je rekao da ih još više zabrinjava odluka suda da se Dikić vrati u pritvor “iako uslovi za njegov postoperativni oporavak  u pritvoru ne postoje”. “Mi smo se obratili uregencijom vladi Republike Srbije i Ministarstvu pravde da hitno odluče o davanju garancije za Bratislava Dikića. Tražićemo od suda da se ovo sistematsko ubijanje generala Dikića prekine”.

 (Vijesti)

86 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com