PORODIČNI RUČAK JAKO BITAN ZA DJECU - Volim Podgoricu

PORODIČNI RUČAK JAKO BITAN ZA DJECU

Sigurno znate da je svako zajedničko druženje vrlo bitno za pravilan razvoj djece. Čitava porodica je tada za stolom i počinju trenuci opuštanja i druženja koji vrlo često mogu postati nezaboravan dio tokom života. Ali, to nisu svi pozitivni razlozi zašto je zajednički porodični obrok toliko bitan.

Stručnjaci su istraživanjem dokazali da djeca kod zajedničkoga obroka imaju bolju prehrambenu naviku koja ih kasnije prati u životu. Naime, više posežu za zdravijom hranom pa su time i ona sama zdravija.

Gojaznost djece kod zajedničkog obroka je takođe isključena. Razlog je taj što se za vrijeme zajedničkog obroka jede polako i strpljivo, a u suprotnom se jelo vrlo brzo pojede, nema se vremena da se pravilno unese u organizam pa se tako taloži, a kilogrami i masne naslage se time više nakupljaju. Zato je važno dati do znanja djetetu da se nigdje ne žuri dok jede.

Zasigurno ste primijetili kako dijete jede više povrća ili voća kada mu ga vi lično pripremate. Odgovor zašto je to tako leži u tome što vi djetetu služite kao pravi primjer. Tako radite pravilnu rutinu koja je vrlo korisna jer ćete djetetu osigurati dovoljno energije i pokazati mu da su voće i povrće hrana koja je nužna za zdravlje, rast i razvoj.

Probajte djetetu na lijep i maštovit način da objasnite koje je povrće i voće dobro za njegov život. Time ćete ga više zainteresovati da vas sluša, a kasnije će ono više posezati za navedenim namirnicama.

Zajedničko okupljanje za stolom je dobro i za mentalno zdravlje djece, pogotovo kod adolescenata. Naime, za vrijeme obroka ćete svi skupa moći da pričate o eventualnim problemima i tako probati da pomognete djetetu. Vjerujte da ćete se bolje osjećati kad uspostavite kontakt s njim, a i djetetu će biti lakše.

Želite li manje stresa, preporučuje se praktikovanje zajedničkog porodičnog obroka. Za vrijeme pripreme jela, vi i vaše dijete zajedno s partnerom možete da se zabavljate pjevajući, a vrijeme pripreme će brže proći. Takođe, dijete će naučiti da obavlja neke stvari vezane za pripremu povrća ili voća pa će se tako osjećati bolje i imaće više samopouzdanja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com