MRZITE KUVANJE? Zbog ovog Podgoričanina nećete IZLAZITI IZ KUHINJE (FOTO) - Volim Podgoricu

MRZITE KUVANJE? Zbog ovog Podgoričanina nećete IZLAZITI IZ KUHINJE (FOTO)

Your RumbleTalk plug-in is not connected to your RumbleTalk account. Go to the plug-in's settings page to connect your account.

Svi se sjećamo se kako su naše majke i bake okupljale porodicu za vrijeme porodičnog ručka. Znao se red. U vrijeme ručka ili večere su svi bili tu, kuća je mirisala na svježe spremljeno jelo i kolače, bilo je toplo i ušuškano, svi su jedni drugima prepričavali događaje toga dana, i pravili planove za naredni.

Porodica je bila na okupu, ujedinjena, jedni drugima su bili prava podrška. Upravo ti zajednički obroci bili su simbol snažne i povezane porodice. I bilo je gotovo pravilo – u porodicama gdje nije postojao ritual zajedničkih obroka, nešto nije “štimalo”.

PORODIČNI RUČAK JE JAKO BITAN ZA DJECU

Malo po malo, porodični obroci u tačno određeno vrijeme su počeli da nestaju iz naših života. Živjelo se sve brže i sve je postalo “instant”.

Mnogim mladim domaćicama je danas kuvanje “noćna mora”. Čist gubitak vremena. Djeca se podižu na hamburgerima iz “brze hrane”, pojedemo nešto s nogu, zatvaramo u svoje sobe i dopisujemo preko Vibera. Onda se pitamo – kako se dogodilo da se udaljimo i postanemo stranci u istoj kući?

Mladi Podgoričanin Radovan Baošić već više od decenije, na svoj način, kreira ambijent u kojem se porodica sa radošću okuplja i dijeli zajedničke trenutke.

– Počeo sam da pravim kuhinje po mjeri odmah poslije srednje škole. U početku je to bila samo igra, želja da naučim nešto novo i da zaradim džeparac. Kasnije, kako sam postajao stariji i razmišljao o svojoj porodici, počeo sam da shvatam da sve to ima dublji smisao. Kuhinja je u svakoj kući čvorište gdje se ukrštaju životi njenih članova. To, koliko i kako se kuhinja koristi, govori mnogo o porodici. Možda će zvučati pretenciozno, ali naziv “kuhinja po mjeri” ne znači samo fizički izmjeriti prostor i sastaviti elemente. Kuhinja se pravi “po mjeri” porodice. Različite su kuhinje za porodice gdje se, recimo, sprema i zimnica, od onih gdje se za porodičnim ručkom okuplja samo vikendom, kaže Radovan. Ovaj mladić dodaje i da, nažalost, sve više mladih domaćica i majki ne voli da kuva, i ne shvata važnost zajedničkih obroka u kući.

Foto privatna arhiva

-Ne radi se samo o tome da je u kući spremljen obrok zdraviji i da znate šta jedete, već i da je to ritual koji je važan za porodicu, kaže Radovan koji se prije godinu oženio, i, naravno, napravio kuhinju po svojoj mjeri.

Njegova supruga sa uživanjem sprema obroke za svoju porodicu, u kuhinji kakvu je oduvijek željela.

U toj kuhinji je nastala i ova rodjendanska torta, a čestitkom se Radovan pohvalio i na svojoj FB stranici.

Osim kuhinja, ovaj vrijedan i ozbiljan mladić pravi i ostali namještaj po mjeri, i to ne samo metarskoj.

-Svaka kuća, svaki dom, je različit, svško ima neku posebnu želju, negdje je prostor ograničen pa treba praviti malo “gimnastike” i raditi funkcionalne komade, kaže Radovan. Namještaj radi od materijala po želji kupca, iverica ili medijapan koji je, kaže, veoma kvalitetan i lijepo izgleda.

Radovan je svoj posao doveo gotovo u ravan umjetnosti, uživa u pravljenju svakog komada i to se vidi. Pogledajte samo neke od njegovih radova, a više možete pronaći na njegovoj FB stranici Kuhinje po mjeri Crna Gora koju prati preko 20.000 ljudi. S razlogom.

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com