NAJEZDA MEDVJEDA KOD MOJKOVCA: Opet uništili košnice - Volim Podgoricu

NAJEZDA MEDVJEDA KOD MOJKOVCA: Opet uništili košnice

Medvjedi su u nedjelju ujutro uništili dvije košnice na imanju porodice Vučinić u Gostilovini, kod Mojkovca.

Devedestogodišnji Rade Vučinić kaže da je to treći napad medvjeda u posljednjih deset dana i da ne pamti takvu najezdu:

“Slušao sam od ljudi da su nekada podalje odavde primjećivali tragove, ali i to se rijetko dešavalo. A ovo kao ove godine ne pamtim ni ja ni moje komšije. Ovoga puta su uništili košnice mog sinovca Milisava, koje se nalaze iznad kuće. Stražareći tokom noći čuo sam lupanje i primijetio da su načeli jednu košnicu, ali ih nije bilo. Ujutro kada sam ustao zatekao sam polomljene dvije košnice i razbacane ramove na sve strane i po 20 metara od kuće. Uzalud su bila i upaljena svjetla ispred kuće”.

Vučinić tvrdi da se medvjedi ne plaše ni od pucanja upozorenja.

Medvedi su prije nedjelju dana kod Vučinića za dvije noći uništili oko 40 kilograma meda. U posljednih 15 dana medvjedi su napali pčelinjake u još četiri domaćistva u Potarju, Gostilovini i Gojakovićima i Žarima i uništili oko 20 košnica.

Iz pčelarskog Udruženja “Potarje” juče su apelovali na Ministarstvo poljoprivrede, savez lovačkih organizacija i Lovačku organizaciju Mojkovac da pokušaju da zaštite pčelare u Potarju od najezde čopora medveda.

“Mi nismo u mogućnosti da ih sami zaštitimo, niti kao udruženje niti kao građani. Stanje je postalo alarmantno i samo je pitanje dana kada će medvjedi napasti ljude”, kazao je predsjednik Udruženja Ranko Medojević.

Iznad Gostilovine, na katunu Veliki do, stočar Veljko Vidaković navodno je vidio mečku sa čak petoro mečadi. Predsjednik Lovačke organizacije Mojkovac Miloje Zejak kazao je da je najezda nezapamćena: “Prošle godine su uništili dvije košnice i ubili jednu svinju, a ove godine ih ima sa svih strana opštine”.

Medvjed  su zakonom zaštićena vrsta.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com