Sinđelić prvo kod psihijatra pa na sud - Volim Podgoricu

Sinđelić prvo kod psihijatra pa na sud

U Vi­šem su­du u Pod­go­ri­ci da­nas bi tre­ba­lo da se na­sta­vi su­đe­nje op­tu­že­ni­ma u slu­ča­ju „dr­žav­ni udar”, a pla­ni­ra­no je da se u sud­ni­ci po­ja­vi svje­dok sa­rad­nik Alek­san­dar Sa­ša Sin­đe­lić.
Ka­ko ne­zva­nič­no sa­zna­je­mo, advo­ka­ti od­bra­ne će za­tra­ži­ti psi­hi­ja­trij­sko vje­šta­če­nje svje­do­ka Sin­đe­li­ća, a za­vi­sno od od­lu­ke su­di­je Su­za­ne Mu­go­še, po­sto­ji mo­guć­nost da da­na­šnji pre­tres bu­de od­lo­žen.
Pre­ma ocje­ni advo­ka­ta, psi­hič­ko sta­nje svje­do­ka Sin­đe­li­ća je od iz­u­zet­ne va­žno­sti za nje­gov kre­di­bi­li­tet i za sa­mi tok sud­skog po­stup­ka. Uko­li­ko na­laz vje­šta­ka po­ka­že da je Sin­đe­li­će­va ura­čun­lji­vost upit­na, nje­go­vo svje­do­če­nje mo­že bi­ti di­sku­ta­bil­no, što bi krun­skog svje­do­ka či­ni­lo ne­a­de­kvat­nim za da­lji po­stu­pak. Na­kon iz­ja­va ko­je je dao u tu­ži­la­štvu, ovo će bi­ti dru­gi put da Sin­đe­lić iz­no­si svo­ja sa­zna­nja o ope­ra­ci­ji ko­ja je na­vod­no pla­ni­ra­na na­kon za­tva­ra­nja bi­rač­kih mje­sta 16. ok­to­bra pro­šle go­di­ne.
Sin­đe­lić je u pr­vom is­ka­zu ko­ji je dao pred tu­ži­o­cem na­veo da je plan bio da čak 500 lju­di, ak­ti­vi­sta ra­znih srp­skih pa­tri­ot­skih udru­že­nja, iz vi­še pra­va­ca uđe u Cr­nu Go­ru i uče­stvu­je u ak­ci­ja­ma ko­ji­ma je tre­ba­lo da se de­sta­bi­li­zu­je vlast i de­tro­ni­zu­je ta­da­šnji pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić. I sam Sin­đe­lić je bio op­tu­žen za or­ga­ni­za­ci­ju cje­lo­kup­ne ak­ci­je, ali se ubr­zo de­sio obrt, pa je do­bio sta­tus za­šti­će­nog svje­do­ka sa­rad­ni­ka.

On je 20. mar­ta pred spe­ci­jal­nim tu­ži­o­cem Sa­šom Ča­đe­no­vi­ćem to­kom dva­na­e­sto­ča­sov­nog is­ka­za go­vo­rio i o na­vod­nim ulo­ga­ma i za­da­ci­ma lju­di iz op­tu­žni­ce ko­ji su, pre­ma nje­go­vim tvrd­nja­ma, pri­pre­ma­li iza­zi­va­nje ne­re­da u glav­nom gra­du Cr­ne Go­re, sve sa ci­ljem da se traj­no de­sta­bi­li­zu­je dr­ža­va i spri­je­či njen ula­zak u NA­TO.
Sin­đe­li­ća po­tra­žu­je hr­vat­sko Mi­ni­star­stvo pra­vo­su­đa zbog te­škog ubi­stva. Taj re­sor je na­šoj ze­mlji upu­tio za­mol­ni­cu za iz­ru­če­nje Sin­đe­li­ća još 1. ju­na ove go­di­ne. On po tom pi­ta­nju, na­vod­no, još uvi­jek ni­je sa­slu­šan.

Po­što ne smi­ju iz­no­si­ti de­ta­lje iz is­tra­ge, advo­ka­ti od­bra­ne su na­kon Sin­đe­li­će­vog sa­slu­ša­nja pred tu­ži­o­cem krat­ko pro­ko­men­ta­ri­sa­li da je nje­gov is­kaz ne­lo­gi­čan i kon­tra­dik­to­ran.
–Svje­dok sa­rad­nik je se­bi da­vao ka­rak­te­ri­sti­ke ko­je mu objek­tiv­no ne pri­pa­da­ju i za ko­je ne­ma spo­sob­no­sti. Nje­gov is­kaz je pro­iz­vod lo­še re­ži­je, lo­šeg sce­na­ri­ja i on ga je iz­nio kao stra­vič­no loš glu­mac u sve­mu ovo­me i sa jed­nim je­di­nim ci­ljem da kom­pro­mi­tu­je jed­nu po­li­tič­ku or­ga­ni­za­ci­ju, u ovom slu­ča­ju Dem­o­krat­ski front, u če­mu ni­je uspio – oci­je­ni­la je ta­da od­bra­na.
Funk­ci­o­ner DF-a Sla­ven Ra­du­no­vić pred­sta­vio je u apri­lu ove go­di­ne na kon­fe­ren­ci­ji za štam­pu zva­nič­ni do­ku­ment ko­ji, ka­ko je sa­op­štio, do­ka­zu­ju se da je Sin­đe­lić du­šev­no po­re­me­ćen.
U tom do­ku­men­tu, ko­ji pot­pi­su­je vje­štak ne­u­rop­si­hi­ja­tar, na­vo­di se da kod Sin­đe­li­ća po­sto­ji akut­ni psi­ho­ge­ni psi­ho­tič­ni po­re­me­ćaj sa su­ma­ni­to­šću i mje­šo­vi­ti po­re­me­ćaj lič­no­sti.
– To mo­že da se ma­ni­fe­stu­je kroz su­ma­nu­te ide­je, ha­lu­ci­na­ci­je, po­gre­šno vje­ro­va­nje da jed­na ili vi­še oso­ba ili or­ga­ni­za­ci­ja po­ku­ša­va­ju da mu na­u­de (pra­te ga, na­pa­da­ju, uz­ne­mi­ra­va­ju, ku­ju za­vje­ru) – pi­še u do­ku­men­tu.

(Dan)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com