Tržnice i pijace gazduju na šest pijačnih objekata u Podgorici - Volim Podgoricu

Tržnice i pijace gazduju na šest pijačnih objekata u Podgorici

Gradsko preduzeće Tržnice i pijace gazduje na šest pijačnih objekata u Glavnom gradu: T.C. “Pobrežje”, zelena pijaca “Bazar”, Tržnica “Forum”, pijaca Tuzi, Kamionska i Stočna pijaca.

Najznačajniji, kako po broju zakupaca, a samim tim i po prihodima je “Pobrežje”, površine oko 11.000 kvadrata.

Na prizemlju objekta je zelena pijaca sa 220 tezgi za prodaju voća i povrća,  sektori za prodaju mliječnih proizvoda, jaja i ribe, mesara, cvjećare i poslovni prostori. Prosječna popunjenost kapaciteta, na osnovu zaključenih ugovora o zakupu, na godišnjem nivou iznosi 84%, dok je popunjenost kapaciteta određenih za dnevni zakup iznosi 43%.

Na spratu je robna pijaca koja je u potpunosti popunjena, tokom cijele godine. Sa svim zakupcima tezgi i poslovnih prostora zaključeni su ugovori o zakupu. Na spratu imamo 202 tezge, 63 poslovna prostora i 1 ugostiteljski objekat. Popunjenost je 100%.

Pijaca Tuzi je tradicionalna pijaca, koja bilježi dobru popunjenost kapaciteta, na prosječnom godišnjem nivou od oko 78%. Ukupni raspoloživi kapaciteti su 315 tezgi i 50 lokacija.

U “Bazar”-u je procenat popunjenosti oko 50-52%, ali očekujemo da će biti povećan u narednom periodu. Poslovni prostori bilježe dobru popunjenost, dok su tezge zauzete u nešto manjem procentu.

Na Kamionskoj pijaci, 153 lokacije dajemo u zakup po osnovu zaključenih ugovora, s tim da je prosječna zauzetost tokom prethodne godine bila oko 24%, što se nastavilo i tokom ove godine. Dio prihoda odnosi na naplatu na rampi, prilikom izlaza vozila. Za to je opredijeljeno ukupno 115 lokacija. Uobičajeno je da ova pijaca ima povećan broj zakupaca i posjetilaca tokom poljoprivredne sezone, odnosno tokom trećeg kvartala, kada dostiže i 80%. Na Kamionskoj pijaci imamo i jedan ugostiteljski objekat, koji je dat u zakup.

Tržnica “Forum” je ove godine otvorena i očekujemo povećanje prihoda u narednom periodu. Zelena pijaca, u prizemlju objekta, bilježi dobru i konstantnu popunjenost kapaciteta, dok mesara i ribarnica nijesu izdate, a sektor za prodaju mliječnih proizvoda radi u kapacitetu od oko 50 %. Na robnoj pijaci imamo popunjenost od samo 18%.

Stočna pijaca radi dva dana u neđelji, poneđeljkom i četvrtkom, dok pijaca upotrebljavane robe radi na ovoj lokaciji od petka do neđelje.

Stočna pijaca bilježi slabiju popunjenost kapaciteta. Četvrtkom gotovo i da nema prihoda, dok je poneđeljkom popunjenost od 10-14%.

Na pijaci upotrebljavane robe, tzv. Buvljak dolazi sve veći broj prodavaca, pa trenutno imamo zaključeno oko 70 ugovora o zakupu mjesta, dok ostali zakup plaćaju dnevno.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com