PODGORICA: Klinički centar bez nabavke opreme - Volim Podgoricu

PODGORICA: Klinički centar bez nabavke opreme

Zbog spornih uslova i načina finansiranja na tenderu Kliničkog centra Crne Gore, propala je ovogodišnja nabavka aparata za magnetnu rezonancu, procijenjene vrijednosti 1,4 miliona eura. Nijedan ponuđač juče,  kada je bio krajnji rok, nije dostavio ponudu  KC, a “Vijesti” saznaju da su razlog sporne obaveze iz tendera da ponuđač kreditira državu koja mu nabavku plaća u 20 rata na pet godina.

Ovo je jedna od tri najvažnije nabavke opreme u crnogorskom zdravstvu, a koja je trebalo da bude realizovana ove  godine. Prema zvaničnom registru medicinske opreme, prihvatljivi su aparati svjetski poznatih proizvođača: Dženeral elektrika, Tošibe, Filipsa i Simensa, ali njihovi ovlašćeni prodavci u Crnoj Gori kompanije Glosarij, Urion i Farmalab nijesu bili spremni da pošalju ponudu.

“Vijesti” su početkom oktobra objavile da su najvažnije ovogodišnje nabavke Kliničkog centra i crnogorskog zdravstva, procijenjene vrijednosti od 11,8 miliona eura, dovedene u pitanje jer  Ministarstvo finansija u tenderskim uslovima nije predvidjelo garancije već je dobavljače uputilo da obezbijede kreditne ili lizing aranžmane na period pet godina, a da će država platiti nabavke u 20 rata.

U odnosu na postavljene uslove za nabavku magnetne rezonance,  samo za cijenu godišnje tehničke garancije trebalo je procijenjenu vrijednost povećati za oko 10 odsto godišnje što znači da je vrijednost morala biti ukupno veća za oko 40 odsto u odnosu na procijenjenu.

Posljedica tenderskih uslova za ove kapitalne nabavke u zdravstvu već je došla do izražaja nakon otvaranja ponuda na prva dva tendera KC-a krajem septembra, odnosno, početkom oktobra.

Procijenjena vrijednost nabavke nove angiosale za potrebe hirurških intervencija za kardiovaskularne bolesti u Podgorici, na primjer, prvobitno je bila procijenjena na 595 hiljada eura sa PDV-om. Otvorene su dvije ponude 20. septembra – američkog Dženeral elektrika vrijedna 1.048.000 eura sa PDV-om, koju je zastupala domaća kompanija Urion, kao i Simensa vrijedna 1.027.981 euro sa PDV-om koju je zastupao Glosarij. Obje ponude su proglašene neispravnim, zbog cijene a postupak je obustavljen.

Isto se desilo i sa nabavkom monitoring transportnog respiratora i ultrazvuka za srce za KC, čija je procijenjena vrijednost nabavke za tri partije sa PDV-om iznosila 235 hiljada eura. Samo za jednu partiju procijenjene vrijednosti 135.000 eura sa PDV-om konkurentniju ponudu je poslala kineska firma Mindray (128.884 eura), ali je i ona odbijena zbog nezadovoljavajućih tehničkih karakteristika.

U spoljnotrgovinskom poslovanju državne garancije za ovakve kapitalne investicije se podrazumijevaju, međutim, Ministarstvo finansija kojim rukovodi Darko Radunović nije dalo garanciju za  ove poslove.

„Uslove za nabavku opreme nije određivao Klinički centar i zbog toga nijesmo kompetentni da dajemo odgovore“, branili su se nedavno iz KC-a.

Na tenderima KC-a projektovana cijena opreme zadržana je kao da se radi o kupovini sa rokom plaćanja od 60 ili 90 dana, ali je neko u Ministarstvu finansija zaboravio i na cijenu kapitala na period do pet godina.

Javno otvaranje ponuda nije baš za javnost

“Vijesti” su  prije dva dana poslale zahtjev direktorici Kliničkog centra  Zorici Kovačević  da prisustvuje jučerašnjem javnom otvaranju ponuda, ali tom zahtjevu ipak nije udovoljeno.

“Članom 98 Zakona o javnim nabavkama jasno je propisano da postupku javnog otvaranja ponuda mogu da prisustvuju ovlašćeni predstavnici ponuđača sa priloženim punomoćjem potpisanim od strane ovlašćenog lica. U skladu sa navedenim, novinari ne mogu da prisustvuju javnom otvaranju ponuda, niti za tim postoji potreba”, navodi se u odgovoru iz Kliničkog centra Crne Gore.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com