RODITELJI OPREZ! Otrovne hemikalije u lutkama, ozbiljan rizik za zdravlje djece! - Volim Podgoricu

RODITELJI OPREZ! Otrovne hemikalije u lutkama, ozbiljan rizik za zdravlje djece!

Zdravstveno-sanitarna inspekcija je naložila povlačenje sa tržišta lutke „Medžik grl“ jer je utvrđeno da predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje potrošača zbog nedozvoljenih količina hemikalije ftalat.

Povlačenje igračke naloženo je 15 mjeseci nakon što su otrovne lutke uvezene na crnogorsko tržište, piše Dan.

Analize su pokazale da se u spornim lutkama nalazi 93 puta više ftalata od dozvoljenih količina. Ftalat je hemikalija koja se može naći u mekoj plastici i koja može imati toksično dejstvo na jetru, bubrege i reproduktivni sistem.

Nedozvoljeno prisustvo štetne materije utvrđeno je kontrolom Zdravstveno-sanitarne inspekcije. Nije poznata robna marka sporne igračke.

Igračka je prodavana na tržištu Crne Gore od 6. jula 2016. do 17. oktobra 2017. godine obavijestio je uvoznik ove igračke, preduzeće DPP „Bošković“ Budva.

Iz tog preduzeća su pozvali građane da ukoliko posjeduju ovu igračku, odmah je odnesu u objekat gdje su je kupili ili u veleprodaju tog uvoznika.

Igračka ima povećan sadržaj Di-n.octil-fitalata (DNOP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 9,3 odsto po masi, a dozvoljena 0,1 odsto). Ovaj ftalat može štetiti zdravlju djece i uzrokovati oštećenja reproduktivnog sistemanavodi se u obavještenju uvoznika.

Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) nedavno je upozorila da u crnogorskim prodajnim objektima ne bi ostalo ni 20 odsto igračaka kada bi nadležne službe dosledno kontrolisale tržište dječijih igračaka.

Ona je na konferenciji posvećenoj zaštiti igračaka tada kazala da je sve više trgovina u kojima se mogu naći takve igračke, a inspektora je sve manje.

Od juna 2015. do marta ove godine, sa crnogorskog tržišta je povučeno 2.399 komada 18 različitih opasnih igračaka. Zbog ftalata je povučeno 12 takvih igračaka.

Kazna za trgovca kod kojeg se nađe opasna igračka iznosi od 1.500 do 1.700 eura.

Prema podacima iz prošle godine, od 544 komada igračaka opasnih po zdravlje djece, koji su uvezeni na crnogorsko tržište, čak 248, odnosno više od 50 odsto, najvjerovatnije je završilo kod mališana.

Lani je zabranjena prodaja lutke „Fešn stajls”. Na tržištu je pronađeno 12 komada, uvezeno 35, a prodata 23.

U Crnu Goru su uvezena 72 komada plastične lutke „Jongbai bejbi”, a inspektori su pronašli 11 komada.

Prodato je 25 od 72 uvezena komada lutke „Frozen”, 11 od 48 uvezenih komada igračke „Mali poni set”, te 22 od 29 uvezenih komada lutaka „Liali maj fešn vorld”.

Na tržištu su pronađena 134 komada lutke „Priti”, dokje prodato 106 komada. Inspektori su na tržištu našli po 24 kOmada lutaka „Hepi bol” i „Aimee”, a nije bilo prodatih komada.

Oglasiće se tek sjutra

Iz Uprave za inspekcijske poslove juče nijesu odgovarali na pitanja „Dana“ koliko je na tržištu nađeno štetnih lutaka i koliko ih je uvezeno.

Iz Uprave su ranije kazali da reaguju tek kada se sporne igračke nađu na tržištu jer je prema zakonima nadležnost inspekcije samo na unutrašnji nadzor. Odgovore su najavili za sjutra.

Kasni obavještenje

U obavještenju uvoznika navodi se da ukoliko potrošači posjeduju spornu igračku, sa šifrom N0.2241 i bar kodom 8601456790006 da je vrate gdje su je kupili. Sigurno da brojni roditelji i ne čuvaju kutije na kojima se nalazi bar kod i šifra s obzirom na to da se u crnogorskim prodavnicama prodaje već 15 mjeseci, tako da vjerovatno brojne štetne lutke neće biti vraćene.

 DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com