Glavni grad radi na izradi novih lokalnih planova za LGBT i rodnu ravnopravnost - Volim Podgoricu

Glavni grad radi na izradi novih lokalnih planova za LGBT i rodnu ravnopravnost

Glavni grad Podgorica i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore potpisali su Sporazum o saradnji čiji  je cilj stvaranje uslova za unapređenje položaja LGBT osoba na lokalnom nivou i izgradnja tolerantnog i podržavajućeg okruženja.

Obaveza Glavnog grada je da uspostavi mehanizme u ostvarivanju prava i sloboda LGBT zajednice, a jedan od koraka ka realizaciji navedenog je i izrada Predloga lokalnog akcionog plana za LGBT.

U cilju izrade Predloga lokalnog akcionog plana Glavni grad će formirati Radnu grupu će imati za cilj da, kroz pripremu Predloga lokalnog akcionog plana za LGBT, kreira i uskladi aktivnosti lokalne samouprave sa potrebama LGBT zajednice i time doprinese poštovanju ljudskih prava i povećanju stepena društvenog prihvatanja u Glavnom gradu.

U postupku izrade Predloga plana, kao obavezni mehanizmi prethodnog konsultovanja su prikupljanje i obrađivanje predloga i sugestija članova/ica nevladinih organizacija koja se bave pitanjima LGBT.

Prioritetne oblasti koje su planirane da obuhvate Predlog lokalnog akcionog plana za LGBT su: kultura, mediji, obrazovanje, ekonomija, bezbjednost, zdravlje.

Kroz navedene oblasti definisaće se i konkretni ciljevi i to: uspostavljanje jednakih mogućnosti i promovisanje LGBT zajednice kroz kulturu; suzbijanje svih oblika nasilja i netrpeljivosti nad pripadnicima/ama  LGBT  zajednice; unaprijediti školsku demokratsku kulturu, poštovanje i prihvatanje različitosti; mediji kao sredstvo za lakšu društvenu prihvatljivost LGBT osoba (otklanjanje svake posredne ili neposredne diskriminacije po osnovu seksualne opredijeljenosti ili rodnog identiteta, smanjivanje homofobije i transfobije u društvu); unaprijediti senzibilitet zdravstvenog sistema za rad i saradnju sa LGBT zajednicom; legislativa (osvrnuti se na propise koji se odnose na ovu problematiku).

Takođe, Skupština Glavnog grada Podgorice usvojila je Lokalni acioni plan za postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu za 2016. – 2017. godinu. U cilju izrade Predloga novog lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti radi se i na formiranju radne grupe koju bi pored predstavnika Glavnog grada sačinjavali i predstavnici NVO sektora koji se bave ovom problematikom.

Radna grupa će imati za cilj da, kroz pripremu Predloga lokalnog akcionog plana za  postizanje rodne ravnopravnosti, u Glavnom gradu kreira i uskladi aktivnosti lokalne samouprave poštujući principe rodne ravnopravnosti.

U postupku izrade Predloga plana kao obavezni mehanizmi prethodnog konsultovanja su prikupljanje i obrađivanje predloga i sugestija članova/ica nevladinih organizacija koja se bave pitanjima rodne ravnopravnosti.

Prioritetne oblasti koje su planirane da obuhvate Predlog lokalnog akcionog plana za  postizanje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu su: kultura, mediji, obrazovanje, ekonomija, zdravlje.

Kroz navedene oblasti definisaće se i konkretni ciljevi i to: unapređenje rodne ravnopravnosti u Glavnom gradu; mediji i kultura kao sredstvo za lakše promovisanje rodne ravnopravnosti; rodno osjetljivo vaspitanje i obrazovanje; rodna ravnopravnost u ekonomiji; rodna osjetljiva zdravstvena zaštita i rodno zasnovano nasilje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com