STIŽE GRIP: Rizični da se vakcinišu - Volim Podgoricu

STIŽE GRIP: Rizični da se vakcinišu

Ukupno 17 osoba prošle sedmice registrovano je sa simptomima gripa, ali laboratorijski nije potvrđen nijedan slučaj.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u domovima zdravlja već četvrtu nedjelju sprovodi se vakcinacija protiv tog virusnog oboljenja.

“Prema podacima evropskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) aktivnost gripa širom evropskog regiona je očekivano niskog intenziteta za ovo doba godine. U 39 zemalja koje su poslale podatke, aktivnost gripa je niskog intenziteta, dok je u Malti za sada ona srednjeg intenziteta. Detektovani su sporadični slučajevi obolijevanja izazvani virusima influence tipa A i tipa B”, saopšteno je iz Instituta.

Oni rizičnim kategorijama preporučuju vakcinaciju kao najefektivniju mjeru prevencije.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno dvije do tri  sedmice nakon vakcinacije”, saopšteno je.

Iz Instituta su kazali da vakcinaciju preporučuju svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), licima sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe ili ćelije.

Vakcina se preporučuje starijima od 65 godina, hronično oboljelima koji žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima, a da je naročito bitna za zaposlene na odjeljenjima intenzivne njege, neonatalne njege i u stacionarima za hronično oboljela lica.

Takođe, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju trudnica (u saglasnosti sa ginekologom koji vodi trudnoću), kao i djece uzrasta od 6 mjeseci do pet godina. Iz Instituta su istakli da će sezona nadzora nad gripom da traje do kraja 20. sedmice 2018. godine.

Vijesti

3 komentara

  1. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, would test this? IE still is the market leader and a big portion of people will miss your excellent writing due to this problem.

  2. hey there and thanks to your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues the usage of this website, as I skilled to reload the web site a lot of instances prior to I may get it to load correctly. I had been puzzling over if your hosting is OK? No longer that I’m complaining, however sluggish loading instances instances will often have an effect on your placement in google and could injury your high-quality rating if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am including this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you replace this once more very soon..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com