NA VRIJEME STE: Prestanak pušenja i u 60-im produžava život - Volim Podgoricu

NA VRIJEME STE: Prestanak pušenja i u 60-im produžava život

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da prestanak pušenja i u poznom dobu može produžiti život dugogodišnjih uživalaca duvanskih proizvoda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine, a naučnici tvrde da nikada nije kasno prestati sa pušenjem, ali da je bolje to učiniti što prije.

Naučnici s Američkog nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) uradili su istraživanje s više od 160.000 ispitanika i došli do saznanja da je trostruko veća mogućnost smrti sedamdesetogodišnjaka koji je konzumirao cigarete u odnosu na sedamdesetogodišnjeg čoveka koji nikada nije pušio.

“Ovo istraživanje je dalo jasne pokazatelje o uticaju pušenja na vijek čovjekovog života. Došli smo do važnih saznanja kada je riječ o umiranju odraslih ljudi u 70-im godinama života. Istraživanje je trajalo 6,4 godine, a tokom tog perioda je preminulo 16 odsto ispitanika. Među preminulima je bilo 56 odsto bivših i šest odsto aktivnih pušača”, rekla je Sara Neš koja je vodila eksperiment.

Istraživanje je takođe potvrdilo da su muškarci skloniji početku pušenja u ranim godinama, kao i to da je mnogo više žena nego muškaraca koji nikada nisu konzumirali cigarete.

Neš je takođe istakla da je prestanak pušenja u životnom dobu od 30 do 69 godine ima pozitivne efekte na produženje čovekovog života. Dodala je da su efekti sve veći što osobe ranije prestanu da puše, prenosi Radio Sarajevo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com