Home / NOVOSTI / Društvo / Crnogorci sve manje koriste antibiotike

Crnogorci sve manje koriste antibiotike

Potrošnja antibiotika u Crnoj Gori bilježi određeni pad. Ipak, ministar zdravlja, Kenan Hrapović kaže da nas čeka još uvijek dosta posla kako bi se izjednačili sa evropskim prosjekom što nam je cilj.

Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva, u periodu od 2011. – 2015. godine, zabilježen je trend smanjenja potrošnje antibiotika na nivou primarne zdravstvene zaštite, ali je i dalje visok stepen potrošnje antibiotika u bolničkom sektoru.

Ovi podaci ukazuju i na to da 80 odsto od ukupne potrošnje antibiotika u Crnoj Gori pripada primarnoj zdravstvenoj zaštiti odnosno vanbolničkoj primjeni, dok se ostalih 20 procenata  odnosi na bolničku upotrebu.

Pojačan nadzor Ministarstva zdravlja nad primjenom zakonskih propisa kojima se kontroliše izdavanje ljekova, a pogotovo antibiotika bez recepta, kaže Hrapović, već daje dobre rezultate.

“Donošenje niza odluka, kao što je uspostavljanje liste rezervnih antibiotika, implementacija smjernica za antimikrobnu profilaksu u hirurgji, uslovilo je smanjenje potrošnje rezervnih antibiotika u Kliničkom centru Crne Gore, za oko 30 odsto  za ovu godinu. Ovakav način mogao bi biti i dobar  primjer na nivou opštih i specijalnih bolnica“, kazao je on.

Zahvaljujući tome, ali i nizu drugih aktivnosti, kao što su javne kampanje, edukativni seminari, izrada  smjernica i drugo, ukupna potrošnja antibiotika  za peroid  2011-2016  smanjena je 12,5 odsto procenata.

Danas se održava treći sastanak Nacionalne mreže za nadzor nad rezistencijom bakterija na antibiotike (CAESAR).Na današnjem sastanku direktori zdravstvenih institucija i njihovi zaposleni, ljekari raznih specijalnosti, razmijeniće iskustva na planu racionalizacije potrošnje antibiotika i drugih aktivnosti, koje imaju za cilj kontrolu i suzbijanje rezistencije bakterija na antibiotike.

„Organizovanjem ovakvih stručnih skupova želimo još jednom da iskoristim priliku da svi zajedno upozorimo širu javnost – građane, na opasnost od prekomjerne upotrebe antibiotika, pogotovo za bolesti na koje ne djeluju, jer to može dovesti do otpornosti bakterija na antibiotike i njihovog prestanka djelovanja“, upozorio je Hrapović.

www.cdm.me

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com