U Tuzima i Golubovcima otvorene područne jedinice škole „Vasa Pavić“ - Volim Podgoricu

U Tuzima i Golubovcima otvorene područne jedinice škole „Vasa Pavić“

 Kao rezultat nastojanja Ministarstva prosvjete da proširi obrazovne mogućnosti koje će pomoći djeci da otkriju i razvijaju svoje talente, u OŠ “Milan Vukotić” u Golubovcima i  OŠ “Mahmut Lekić” u Tuzima danas su otvorene područne jedinice Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“. 

Ovim povodom obratili su se ministar prosvjete  Damir Šehović, direktorica škole “Vasa Pavić” Zoja Đurović,  direktor JU OŠ “Milan Vukotić” Branko Rašović i direktor JU OŠ “Mahmut Lekić” Nikola Dukaj.

“Odluka o otvraranju područnih jedinica muzičke škole proistekla iz želje da djeci pružimo najšire obrazovanje”, istakao je Šehović i dodao da je to bio jedan od ključnih razloga što se kroz izmjene seta obrazovnih zakona dalo na važnosti muzičkim školama.

Ministar je poručio da obrazovan i kompletan čovijek nije samo onaj koji ima potrebna znanja iz matematike i biologije, već onaj koji vodi računa i o karakteru i ukusu koji se velikim dijelom oblikuju kroz umjetnost.

Na kraju, on je podsjetio na misao da „Muzika izražava sve ono što se ne može izraziti riječima, a ne smije ostati neizrečeno“.

Direktorica Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić“ Zoja Đurović je iskazala zadovoljstvo zbog proširenja kapaciteta Škole i otvaranja mogućnosti muzičkog obrazovanje za djecu dvije gradske opštine, kojima će znanje iz ove oblasti sada biti dostupnije.

Čestitajući, ona je rekla da je u Tuzima 41 dijete položilo prijemni ispit, dok je u Golubovcima upisano 29 djece, te da će u nastojanju da im časovi budu što kvalitetniji, stariji đaci muzičke škole dolaziti u područne jedinice kako bi novim polaznicima predstavili instrumente. Na taj način, oni će im  značajno pomoći u kasnijem odabiru instrumenata na kojima će se usavršavati.

Direktor JU OŠ “Milan Vukotić” Branko Rašović rekao je da je otvaranjem područnog odjeljenja ostvaren san mnogih generacija ove škole i objasnio da će se nastava odvijati tako što će djeca u pripremnom i prvom razredu učiti da sviraju solfeđo, a u drugom razredu birati instrument.

On je zahvalio Ministarstvu prosvjete na prepoznavanju potreba učenika u Golubovcima i naglasio da će učenici ove škole sada lakše i bezbjednije pohađati nastavu jer neće morati da se udaljavaju od kuće, a ujedno će imati  više vremena za druge aktivnosti.

Direktor JU OŠ “Mahmut Lekić” Nikola Dukaj istakao je da je otvaranje odjeljenja muzičke škole u Tuzima od velikog značaja za djecu ovog kraja jer razvijanje muzičke kulture dodatno jača crnogorsko multietničko društvo.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com