Još nema sankcija zbog negativnih mišljenja DRI - Volim Podgoricu

Još nema sankcija zbog negativnih mišljenja DRI

Skupštinska radna grupa razmatrala je juče preporuke iz Konačnog izvještaja Posmatračke misije OSCE/ODIHR povodom održanih parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, u dijelu koji se odnosi na finansiranje izborne kampanje.

Predstavnici Državne revizorske institucije predložili su na sjednici Radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva niz rješenja kojima bi se, kako vjeruju, poboljšao postojeći Zakon o finansiranju političkih subjekata. Najviše polemike vođeno je oko prijedloga da DRI ne vrši kontrolu svih političkih partija, već samo najvećih, a preostalih po procjeni rizika jer su, kako navode, troškovi revizija veći od koristi.

“Ja razumijem da DRI ne treba da se bavi revizijom finansijskih izvještaja svih partija ali ako ostavimo formulaciju da će DRI na osnovu procjene rizika raditi revizije uvijek ostaje mogućnost za prigovore za pristrasnost”, kazala je Jovanka Laličić iz DPS-a.

Da je DRI institucija kojoj građani vjeruju, te da smanjivanje kontrole koju vrši ne bi bilo dobar potez mišljenja je član Radne grupe Mićo Orlandić, dok su Gencija Nimnbegua, prije izjašnjavanja o tom pitanju, zanimali rezultati revizija, o čemu je upitao predstavnika DRI.

“Prošle godine smo vršili reviziju 22 politička subjekta i tri partije dobile su negativna mišljenja, jedna ove godine i najmanje će još tri. Posledica nije bilo. Dešavalo se da neke partije tri godine zaredom dobiju ne gativno mišljenje i nije bilo posledica” kazao je član Senata DRI Nikola Kovačević.

Upitan da li je rad DRI u ovom dijelu bespredmetan ako rezultata nema, Kovačević navodi da Revizorska institucija ima ulogu zviždača, koji obavještava javnost o nalazima kontrola.

“U tom slučaju nadležni treba da reaguju, ASK, tužilaštvo… A što se tiče podnošenja krivičnih prijava DRI nije podnijela nijednu do sad jer moramo prije toga biti sigurni da je učinjeno krivično djelo, a za to nismo specijalizovani”, kazao je Kovačević.

Ono što bi DRI međutim mogla je podnošenje prekršajne prijave, no tada ne bi mogla biti podnijeta i krivična.

“Protiv istog subjekta se ne mogu voditi dva postupka, pa smo ga abolirali od onog težeg”, pojasnio je Kovačević.

Sugerisano je iz DRI i regulisanje pitanja izmirivanja obaveza partija prema dobavljačima nakon završetka izbora.

“Treba predvidjeti sankcije za one koji potroše više sredstava nego što su prikupili u toku kampanje”, kazao je Kovačević.

Kovačević je ukazao i da je trenutno moguće podešavanje finansijskih izvještaja što zakonom treba ograničiti, a ispred DRI je predložio i uređenje pitanja da li troškovi prevoza na dan izbora spadaju u troškove kampanje.

Iako se pomenute teme odnose i na predstavnike opozicije niko od njih opet nije prisustvovao sjednici Radne grupe što je kako smatra predsjedavajuća Marta Šćepanović loša odluka.

“Opozicija koristi priliku da putem medija komentariše rad Radne grupe, a ne delegiraju svoje predstavnike da daju doprinos u radu, a u krajnjem očekuju da budu implementirane te preporuke”, kazala je Šćepanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com