SDT: Optužnica zasnovana na dokazima - Volim Podgoricu

SDT: Optužnica zasnovana na dokazima

Optužnica u predmetu terorizam u pokušaju zasnovana je na materijalnim i personalnim dokazima, saopštilo je Specijalno državno tužilaštvo (SDT). Reagujući na saopštenje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, iz SDT-a su kazali da ruski nadležni organi treba da odgovore iz kog razloga nakon više od godinu nijesu postupili po zamolnici u vezi osumnjičenih Vladimira Popova i Eduarda Šišmakova, kao i o nepostupanju po zamolnici u vezi crnogorskog državljanina Ananija Nikića.

Predsjedništvo Demokratskog fronta prenjelo je crnogorskoj javosti zvanično saopštenje šefa ruske diplomatije da je da proces koji se vodi protiv lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića ima karakter “političke narudžbine”, čiji je cilj diskreditacija opozicione energije u zemlji, kao i da se podrije povjerenje Crnogoraca prema Rusiji.

“Povodom saopštenja ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova upućenog deputatu ruske Dume, a koje je prenijelo i tumačilo Predsjedništvo Demokratskog fronta, Specijalno državno tužilaštvo ukazuje da optužnica u predmetu pod radnim nazivom „terorizam u pokušaju“ nije zasnovana na činjenici da su ruski državljani E. Š. i V. P. V, lišeni slobode na teritoriji Crne Gore ili Srbije, već na dokazima koji su pribavljeni u toku istražnog postupka, a koji su bili ocjena pravosudnih organa Crne Gore, pri čemu je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dvojica državljana Rusije E.Š. i V.P. izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret”, saopšteno je iz SDT-a.

U reagovanju se navodi da su sva obraćanja javnosti Specijalnog državnog tužilaštva u proteklih godinu zasnovana na informacijama dobijenim kroz međunarodnu razmjenu podataka i činjenicama koje proizilaze iz prikupljenih dokaza tokom sprovedene istrage.

“Ono što je sigurno jeste činjenica da javnost ni u jednom momentu nije obmanjivana. Naprotiv. Zvanični organi Ruske federacije su u prvom momentu potvrdili da su licima E.Š. i V.P. izdate putne isprave sa tim imenima. Na žalost razmjena informacija, podataka i dokaza sa Ruskom federacijom tu se završila, jer uprkos tome što su to crnogorski državni organi tražili, u skladu sa Međunarodnim Konvencijama i važećim Ugovorom između Federacije Rusije i Crne Gore, državni organi Rusije nijesu postupali po zamolnicama, zahtjevima i dostavljali podatke u vezi sa krivičnim postupkom”, nagalsili su iz SDT-a.

Naveli su da državni organi Rusije treba da odgovore iz kog razloga nakon više od godinu nijesu postupili po zamolnici Specijalnog državnog tužilaštva kojom je traženo da se u svojstvu osumnjičenih saslušaju Vladimir Popov i Eduard Šišmakov, za koga je u toku istrage utvrđen pravi identitet, te koji je to državni organ Rusije i zašto tom licu izdao lažni pasoš, da li je to lice državni službenik koji je bio zaposlen u diplomatskim predstavništvima Ruske federacije kao vojni izaslanik i da li je zaposlen u bilo kojoj od bezbjedonosnih službi Ruske Federacije.

Takođe, kazali su iz SDT-a, ruski državni organi nakon toga treba da postupe po međunarodnoj zamolnici i da, u zakonom i međunarodnim ugovorima predviđenoj proceduri, obezbijede Specijalnom državnom tužilaštvu da prisustvuje saslušanju Popova i Šišmakova.

“Tako bi se ova lica, između ostalog, izjasnila da li su stupali u kontakt sa svjedokom saradnikom S.S. (Sašom Sinđelićem), davali mu novac i uputstva šta treba da radi vezano za krivično djelo – terorizam u pokušaju, te posebno da objasne prirodu i razloge sastanaka na Kalemegdanu sa S.S. u vezi sa kojim susretima su objavljene i fotografije”, naveli su iz SDT-a.

Umjesto toga, kako je saopšteno, nadležni organi Ruske Federacije su se oglušili na zamolnicu i na urgenciju Specijalnog državnog tužilaštva, niti su obavijestili Specijalno državno tužilaštvo o razlozima nepostupanja po zamolnici i zahtjevima za dostavljanje podataka i sprovođenja istražnih radnji.

U reagovanju se navodi da državni organi Ruske Federacije, takođe, nijesu objasnili na osnovu kojih činjenica je odobren status političke izbjeglice, državljaninu Crne Gore, Ananiju Nikiću, kada je traženo njegovo izručenje radi sprovođenja krivičnog postupka, a za kog postoje materijalni dokazi da je osnovano sumnjiv za izvršenje najtežih krivičnih djela u međunarodnom pravu.

“S obzirom na saopštenje ministra inostranih poslova Ruske Federacije i ovim putem, od državnih organi Ruske Federacije (koji ne izvršavaju svoje obaveze preuzete Međunarodnim Konvencijama i Ugovorima) tražimo da u skladu sa preuzetim obavezama izvrše do sada zahtijevane radnje u krivičnom postupku, te da odgovore na pitanja koja su od značaja za krivični postupak”, ističu iz SDT-a.

SDT još jednom je ukazao da je optužnica zasnovana na materijalnim i personalnim dokazima “koji u svojoj neraskidivoj međusobnoj vezi dokazuju da postoji stepen osnovane sumnje da su sva lica koja su se našla na optužnici osnovano sumnjiva za izvršenje krivičnih djela koja su im stavljena na teret”.

 (Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com