Sveštenik MCP istjeruje đavole: Đavoimani zavijaju kao vukovi! - Volim Podgoricu

Sveštenik MCP istjeruje đavole: Đavoimani zavijaju kao vukovi!

Egzorcizam – moć, umjeće ili dar za istjerivanje zlih duhova (demona), za Mitropoliju crnogorsko primorksu nije fikcija! Od nekoliko sveštenika MCP je portal Standard ranije nezvanično dobio i potvrdu da je egzorcizam i te kako stvaran i praktikuje se u manastirima i crkvama vjekovima. Ovoga puta Standard je dobio i zvaničnu potvrdu od sveštenika da se egzorcizmi redovno sprovode u SPC i ne samo to – svaki sveštenik je po blagoslovu mitropolita Amfilohija u obavezi da vrši egzorcizme kad je to potrebno!

Protojerej Predrag Šćepanović kazao je za Standard da je lično obavio više egzorcizama i da crkva to pitanje posmatra veoma ozbiljno.

“Kao pravoslavni sveštenik u poslednjih 10 godina sam se sretao sa ljudima koji su bili opsjednuti demonima – zlim podstanarima ljudske duše. Možda sam i sam sumnjao da takve pojave postoje, dok se nisam lično uvjerio”, rekao je naš sagovornik.

Gatanjem prizivaju đavola

Šćepanović navodi da se najviše egzorcizama obavlja u Ostrogu, kao i da zbog velike potrebe i brojnih slučajeva posjednutosti svaki sveštenik ima blagoslov od mitropolita SPC Amfilohija da istjeruje demone.

“U ranoj crkvi su postojali posebni duhovnici koji su imali od Vladike poseban blagoslov da čitaju molitve za opsjednute ljude. No, kako nove nužde, rađaju i nove snage i kako je sve više opsjednutih zlim duhovima i u gradovima, po blagoslovu Mitropolita Crnogorsko-Primorskog  Amfilohija svaki sveštenik je u obavezi da izađe u susret unesrećenim osobama koje muče đavoli-demoni. Manastir Ostrog kao našu najveću svetinju najviše posjećuju ovakve osobe”, poručio je Šćepanović.

Šćepanović sa Amfilohijem

On ističe ljudi koji dolaze da se nad njima izvrši egzorcizam dolaze iz krajeva gdje se praktikuje neka vrsta magije, kao što je recimo slučaj na jugu Srbije sa čuvenom “vlaškom magijom”.

“Moje je iskustvo da zli duhovi ulaze u dušu čovjeka koji ih je svojim životom i djelom i prizvao – neko ko je gatao i vračao svome bližnjem, ko je želio i činio zlo drugom – prosto se javlja kao bumerang, vraća se zlo onome koji ga je uputio drugom. Ranije su to bile osobe iz Srbije , Bosne, Turske, danas ih ima iz Podgorice, Nikšića, Pljevalja, Berana”, kazao je Šćepanović.

Zavijanja, krici, neljudski glasovi…

On ističe da je u dosta slučajeva obavaljo egzorcizme, odnosno čitao posebne moliteve koje se koriste za te prilike. Naš sagovornik kaže da su osobe koje su opsjednute u crkvi nazivaju “đavoimani”, a na pitanje kako se ponašaju kad ih dovedu na egzorcizam, on navodi:

“Osobe koje su zaposjednute, iz sebe emituju raznorazne krike i neljudske glasove koji nijesu svojstvene ljudima, zavijaju kao vuci, što zaista izaziva jednu vrstu nelagodnosti, na prvom mjestu sažaljenje. Kada čitamo  posebnu molitvu za egzorcizam, kao što je molitava Svetog Vasilija Velikog,  kod opsjednutih to izaziva strahovit otpor i agresiju. Međutim, nakon toga osobe su mirne kao jaganjci. Dalje ih upućujemo na post srijedom i petkom i četiri velika godišnja posta, nedjeljni odlazak na Svetu Liturgiju, ispovijedanje i učešće u životu Crkve”, rekao je Šćepanović.

Naš sagovornik ističe da treba razlikovati teška psihička oboljenja od opsjednutosti.

“Riječ psiha znači duša i psihička oboljenja su oboljenja duše. Osoba je okrenuta ka sebi, zatvorena u svoj problem, ima pretjeranu brigu za sebe i svoje bližnje i ta kombinacija brige i misli rađa depresiju i druge psihičke bolesti. Đavoimani su mnogo agresivniji, i sami nesvjesni demonske i destruktivne sile koja ih čini nasilnim. Oni hule na krst i ikone, ponekad fizički napadnu svešteno lice,iz sebe govore drugačijim glasovima, vode dijalog sa svetiteljem, svađaju se sa njime”, objašnjava Šćepanović.

(Standard)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com