Vlada ZABORAVILA STRUJU za autoput, platićemo još 20 miliona - Volim Podgoricu

Vlada ZABORAVILA STRUJU za autoput, platićemo još 20 miliona

Da bi se izvršilo napajanje autoputa električnom energijom, potrebno je da se izgrade dvije velike trafostanice na području Bioča i Mateševa, kao i određeni broj malih trafostanica, naveli su iz CGES-a.

Izgradnja ovih objekata koštaće oko 20 miliona eura jer nije dio ugovora o autoputu, teškog 809,6 miliona eura

Pri­klju­če­nje pri­o­ri­tet­ne di­o­ni­ce auto­pu­ta Bar–Bo­lja­re od Smo­kov­ca do Ma­te­še­va na elek­tro­mre­žu ni­je sa­stav­ni dio ugo­vo­ra o iz­grad­nji sa ki­ne­skom kom­pa­ni­jom CRBC, „te­škog” 809,6 mi­li­o­na eura, a iz­grad­nja obje­ka­ta po­treb­nih za na­pa­ja­nje auto­pu­ta stru­jom ko­šta­će oko 20 mi­li­o­na eura.

Taj no­vac Vla­da tre­ba da is­pla­ti mi­mo do­go­vo­re­ne ci­je­ne od 809,6 mi­li­o­na, od­no­sno pri­pa­ja­nje auto­pu­ta na stru­ju će pred­sta­vlja­ti do­dat­ne tro­ško­ve za naj­sku­plji pro­je­kat u isto­ri­ji Cr­ne Go­re. To je po­tvr­đe­no za „Dan” iz vi­še iz­vo­ra upo­zna­tih sa pro­jek­tom iz­grad­nje pri­o­ri­tet­ne di­o­ni­ce.

Da bi se iz­vr­ši­lo na­pa­ja­nje auto­pu­ta elek­trič­nom ener­gi­jom, ka­ko su ka­za­li za „Dan” iz Cr­no­gor­skog elek­tro­pre­no­snog si­ste­ma (CGES), po­treb­no je iz­gra­di­ti dvi­je tra­fo­sta­ni­ce 110/20kV ja­či­ne 2h20 MVA (me­ga­volt am­pe­ra) na pod­ruč­ju Bi­o­ča (Mr­ke) i Ma­te­še­va, ko­je će bi­ti po­ve­za­ne na po­sto­je­ću pre­no­snu mre­žu iz­grad­njom oko 15 ki­lo­me­ta­ra da­le­ko­vo­da 10 kV.

Osim to­ga, duž auto­pu­ta za po­tre­be na­pa­ja­nja se iz­gra­đu­ju tra­fo­sta­ni­ce 20/0.4 kV po­treb­ne sna­ge i po­sta­vlja 20 kV kabl, ali u CGES-u, ka­ko su ka­za­li, ne zna­ju ko­li­ka je du­ži­na ka­blo­va i broj tra­fo­sta­ni­ca ma­nje sna­ge ko­je su po­treb­ne duž auto­pu­ta du­gog 41 ki­lo­me­tar. Oni ni­je­su zna­li ni ko­li­ka je ci­je­na na­pa­ja­nja auto­pu­ta na stru­ju.
– Za po­ve­zi­va­nje auto­pu­ta na elek­tro­mre­žu u to­ku je iz­ra­da pro­jekt­ne do­ku­men­ta­ci­je i na­kon nje­nog za­vr­šet­ka bi­će po­zna­ta ci­je­na po­ve­zi­va­nja – na­ve­li su iz CGES-a.
Tač­nu ci­je­nu na­pa­ja­nja auto­pu­ta elek­trič­nom ener­gi­jom u ovom mo­men­tu je ne­mo­gu­će utvr­di­ti. „Dan” je u raz­go­vo­ru sa ne­ko­li­ko elek­tro­in­že­nje­ra po­ku­šao da sa­zna okvir­ne ci­je­ne iz­grad­nje tra­fo­sta­ni­ca, ve­ćih i ma­njih, kao i osta­le do­dat­ne tro­ško­ve, ko­ri­ste­ći po­dat­ke o iz­grad­nji tra­fo­sta­ni­ca iste ili slič­ne ja­či­ne ko­je su gra­đe­ne u Cr­noj Go­ri.
Pre­ma po­da­ci­ma do ko­jih smo do­šli, iz­grad­nja jed­ne tra­fo­sta­ni­ce tre­ba­lo bi da ko­šta ne­ko­li­ko mi­li­o­na eura, tač­ni­je bli­zu de­set mi­li­o­na. Na­i­me, pro­šle go­di­ne iz­gra­đe­na je tra­fo­sta­ni­ca 110/10 kV „Nik­šić 2” ja­či­ne 2h31,5 MVA ko­ja je ko­šta­la 9,6 mi­li­o­na eura. Tra­fo­sta­ni­ce za auto­put su ma­nje sna­ge, što vje­ro­vat­no zna­či da bi nji­ho­va ci­je­na bi­la ma­nja od objek­ta u Nik­ši­ću.
Ka­ko nam je po­tvr­di­lo vi­še elek­tro­in­že­nje­ra duž tra­se od 41 ki­lo­me­tra po­treb­no je oko 20 ma­lih tra­fo­sta­ni­ca. Nji­ho­va ci­je­na sa iz­grad­njom i svim dru­gim tro­ško­vi­ma je iz­me­đu 40 i 50 hi­lja­da eura, što zna­či da bi 20 tra­fo­sta­ni­ca ko­šta­lo sko­ro mi­li­on eura. Osim to­ga, po­treb­no je iz­gra­di­ti stu­bo­ve, po­sta­vi­ti ka­blo­ve, raz­vu­ći ih, po­sta­vi­ti ra­svje­tu, sig­na­li­za­ci­ju…
CRBC je u to­ku iz­vo­đe­nja ra­do­va na auto­pu­tu na­pa­ja­nje elek­trič­nom ener­gi­jom obez­bi­je­dio ko­ri­ste­ći mo­bil­ne tra­fo­sta­ni­ce, dvi­je ve­li­ke i vi­še ma­lih. Sve te tra­fo­sta­ni­ce će mo­ra­ti da se mi­ču da bi se iz­gra­di­le no­ve, fik­sne tra­fo­sta­ni­ce. Da bi tra­fo­sta­ni­ce po­če­le da se ra­de, osim nov­ca, po­treb­no je ura­di­ti fi­nal­ni pro­je­kat.
Ta­ko je Vla­da, osim pe­tlje Smo­ko­vac, pri­ključ­ne za auto­put, za­bo­ra­vi­la da u ugo­vo­re­nu ci­je­nu uvr­sti i na­pa­ja­nje stru­jom, a do­da­tan pro­blem će bi­ti i vo­do­snab­di­je­va­nje, ko­je ta­ko­đe ni­je sa­stav­ni dio ugo­vo­ra, ta­ko da će naj­sku­plji pro­je­kat vi­je­ka, zbog pro­pu­sta Vla­de, bi­ti još sku­plji.

Zbog pe­tlje mo­ra­ju da iz­mje­šta­ju da­le­ko­vod

„Dan” se, osim na­pa­ja­nja auto­pu­ta stru­jom, za­ni­mao i za pe­tlju Smo­ko­vac. Iz CGES-a nam je re­če­no da je pe­tlja još u fa­zi pro­jek­to­va­nja i usa­gla­ša­va­nja.
– CGES je po­slao za­htjev da se u od­no­su na ko­na­čan obim pe­tlje i ko­nač­nu ko­tu auto­pu­ta iz­vr­ši sni­ma­nje da­le­ko­vo­da pre­no­sne mre­že ko­ji pro­la­ze pod­ruč­jem Smo­kov­ca – da­le­ko­vod 400kV Pod­go­ri­ca–Al­ba­ni­ja i da­le­ko­vod 220kV Pod­go­ri­ca–Al­ba­ni­ja. Pre­ma do sa­da iz­vr­še­noj raz­ra­di, sa­svim je iz­vje­sno da je po­treb­no iz­vr­ši­ti iz­mje­šta­nje da­le­ko­vo­da 220kV Pod­go­ri­ca –Al­ba­ni­ja, a obim iz­mje­šta­nja će bi­ti po­znat na­kon ko­nač­nog de­fi­ni­sa­nja pe­tlje auto­pu­ta. Oba­ve­za iz­mje­šta­nja in­sta­la­ci­ja u zo­ni auto­pu­ta je iz­vo­đa­če­va – na­ve­li su iz CGES-a.
Oko pe­tlje Smo­ko­vac Vla­da i Ki­ne­zi tek tre­ba da se do­go­vo­re. Mi­ni­star sa­o­bra­ća­ja Osman Nur­ko­vić je pro­šle sed­mi­ce ka­zao da se pe­tlja sa­da ne­će gra­di­ti već sa­mo pri­stup­ni put ko­ji će po­ve­za­ti auto­put i ma­gi­stral­ni put Pod­go­ri­ca–Ko­la­šin.
Ki­ne­zi ni u ve­zi sa pe­tljom ni­su od­go­vo­ri­li „Da­nu” na pi­ta­nja, dok Mi­ni­star­stvo sa­o­bra­ća­ja, ta­ko­đe, upor­no ne od­go­va­ra na pi­ta­nja u ve­zi sa auto­pu­tem, ta­ko da ni­smo mo­gli pro­vje­ri­ti da li je pri­stup­ni put ko­na­čan do­go­vor u ve­zi sa pe­tljom ili će se ona ipak gra­di­ti. Iz­grad­nja pe­tlje bi ko­šta­la pre­ko 30 mi­li­o­na eura, a nje­na iz­grad­nja bi pro­u­zro­ko­va­la ka­šnje­nje sa iz­grad­njom auto­pu­ta.

Izvor: da­n.co.me

1 komentar

  1. Ima li načina da g-din Brajovicc ,,raspetlja strujnu petlju” ili nije računao da Kinezi ovako brzo rade?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com