Danas optužnica protiv Medojevića, Nikolića i saradnika - Volim Podgoricu

Danas optužnica protiv Medojevića, Nikolića i saradnika

Nakon šest mjeseci opsežne istrage, Specijalno tužilaštvo danas će podići optužnicu protiv lidera PzP-a Nebojše Medojevića i banjalučkog biznismena Momira Nikolića, koji se terete da su bili na čelu kriminalne grupe kojaje prala novac uoči i tokom izborne kampanje, saznaje Pobjeda.

 

Istražitelji su pola godine provjeravali finansijske malverzacije i, kako su u nekoliko navrata tvrdili, došli su do neoborivih dokaza koji potvrđuju da je više osoba opralo stotine hiljada eura u interesu PzP-a.

Na spisku osumnjičenih osim Medojevića i Nikolića su i direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Zeljko Šćepanović, koji je šura Nebojše Medojevića i lokalni diler deviza Gordan Konatar. Nezvanično saznajemo da spisak okrivljenih ovim nije zaključen, a koja sve imena su se našla u optužnom aktu biće poznato kada bude dostavljen Višem sudu na odlučivanje.

Prema sumnjama Tužilaštva, višemjesečne provjere ukazuju da je Medojević sa Nikolićem osmislio kriminalni plan da u legalne tokove ubace novac koji je Nikolić nezakonito stekao u građevinskim poslovima, kao preduzetnik firme „Graditelj“ iz Tivta.

Cilj je bio da se ta sredstva ne prikazuju kao prihod nadležnim organima i na taj način izbjegne plaćanje zakonskih obaveza. Medojević je, prema rezultatima istrage Specijalnog tužilaštva, angažovao i saradnike čiji je zadatak bio da se bez odobrenja bave bankarskim poslovima, odnosno da za potrebe partije na crno rade konverziju deviza i zarađeni procenat stave u legalne tokove.

Lider PzP-a se tereti da je imao upliv u tokove novca koji je, kako ocjenjuju istražitelji, lažno predstavljen kao donacija za PzP.

Specijalno tužilaštvo je utvrdilo i da je Nikoliću u više navrata na račun iz inostranstva „leglo“ skoro milion eura, a ti sumnjivi transferi novca su bili uglavnom iz bivših sovjetskih republika.

Prema podacima do kojih su došli istražitelji, Nikoliću je u samo jednoj transakciji „leglo“ iz Litvanije 170.000 eura. Sumnja se da je riječ o transferima novca preko ruskih firmi sa sjedištem u Litvaniji. Specijalno tužilaštvo od 19. oktobra prošle godine utvrđuje ko je sve uključen u pranje novca i kakva je bila šema malverzacija kojom je pokušano da se prikrije porijeklo spornih dolara.

Prvo su u fokus istrage dospjeli tehnički sekretar PzP-a Željko Šćepanović i lokalni diler deviza Gordan Konatar, kada je u oktobru kod njih pronađen novac sumnjivog porijekla. Kod Šćepanovića je tada zaplijenjeno 30.000 dolara, a od Konatara 18.000. Kasnije je utvrđeno da je Šćepanović u najmanje tri navrata razmijenio 100.000 dolara u eure. Višemjesečnom istragom utvrđeno je da se u sefu jedne banke u Podgorici čuva novac koji je namijenjen za plaćanje aktivista PzP-a tokom izbornog dana.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com