Obijen obnovljeni mlin Ivana Crnojevića na Cetinju - Volim Podgoricu

Obijen obnovljeni mlin Ivana Crnojevića na Cetinju

Nepoznati provalnici obili su obnovljeni Mlin Ivana Crnojevića na Cetinju u nedjelju veče i odnijeli kompletan alat i mašine.

Kako su “Vijestima” kazali juče iz firme “ZV dizajn”, vrijednost odnijetog alata i mašina je više hiljada eura.
Krađa je prijavljena policiji.

Iz “ZV dizajna”, glavnog izvođača radova, kazali su da je rekonstruisani mlin, nekada stjecište narkomana, zvanično trebalo da bude predat juče, na Dan prijestonice, 13. novembra.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da lopovi nijesu uspjeli da odnesu novi točak mlina, koji je težak 600 kilograma.

“Poslije višemjesečnog teškog i požrtvovanog rada na restauraciji…, danas je Dan prijestonice obilježien lopovlukom… Obijena su vrata i opuvali su sve što su mogli. Da će makar napravit sebi kuću ili grobnicu, no će to prodati za koju dozu heroina po buvljacima. Mislim da je Sveti Petar zaboravio na poslanicu: Crnogorci ne kradite mašine jedni drugima, e vi rotori i četkice pocrkali, e rukama štemali…”, jedan je od komentara na Fejsbuku.

Vrijednost radova na restauraciji je oko 75 hiljada eura, a zajednički je poduhvat Ministarstva kulture, UNDP-a i Centra za arhitekturu i urbanizam.

Mlin Ivana Crnojevića podignut je najvjerovatnije osamdesetih godina 15. vijeka, na lokaciji danas poznatoj kao Vladičina bašta.

Sagradio ga je Ivan Crnojević za potrebe dvora i okolnog stanovništva.

Mlin je dobio status kulturnog dobra 1950. godine.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com