Osnovci u Tuzima i dalje van školskih klupa, slučaj možda dođe do Strazbura - Volim Podgoricu

Osnovci u Tuzima i dalje van školskih klupa, slučaj možda dođe do Strazbura

Roditelji đaka osnovne škole “Mahmut Lekić” u Tuzima nikako da nađu zajednički jezik sa direktorom škole Nikolom Dukajem. Razlog je taj što je škola zaposlila nastavnike italijanskog jezika koji ne poznaju albanski zbog čega je više od dva mjeseca oko 200 učenika van školskih klupa, tvrdeći da su time diskriminisani. O svemu ovome će se pozabaviti advokat, a kako saznaje CdM, slučaj možda dođe i do Strazbura.

U dopisu Savjeta roditelja direktoru Nikoli Dukaju u koji je CdM imao uvid, navodi se da se nastavlja diskriminacija albanskih učenika, zbog čega je angažovan advokat.

“Škola je raspisala konkurs za nastavnike, ali ne i za časove italijanskog koje bojkotoju učenici. Nastavu italijanskog jezika bojkotuje oko 200 učenika, koji se u periodu predviđenom za nastavu, nalaze van školskih klupa i van škole, što je presedan”, ističe se u dopisu.

Sporni oglas
Sporni oglas

Predsjednik Savjeta roditelja Rako Camaj kaže za CdM da su advokata angažovali da izvuče papire i da se pozabavi sa slučajem.

“Mi nikako ne možemo da nađemo zajedinički jezik sa direktorom. Tražimo da nam se obezbijedi pristup o sistematizaciji radnih mjesta, da nam da te podatke, što je po znakonu. On to ignoriše. Od koga on uzima naredbe, ne znam. Vjerovatno od Ministarstva, jer ni ono nije voljno da riješi ovaj problem. Naša djeca su neocijenjena. Sve ovo ćemo predati sudu i ministar će morati da snosi posljedice. Mi smo istrajni i istrajaćemo. Imam Boga u kog vjerujem, a sljedeći bog za našu djecu smo mi, roditelji. Mi možemo sarađivati sa svakim, ali ne na ovaj način – da se krše elementarna prava naše djece”, ističe Camaj.

U međuvremenu, roditelji će se zbog diskriminacije žaliti međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori. Ne isključuje se mogućnost da žalba ide do Strazbura, saznaje CdM.

Nikola Dukaj, FOTO: Dan

Kako saznajemo, žalbu će uputiti stranim ambasadama kod nas, sa molbom da se pomogne u rješavanju stanja.

Ovo nije prvi put da se roditelji učenika ove škole bune jer se njihovoj djeci, kako su kazali, krši ustavno pravo da se obrazuju na svom jeziku.

Indikativno je to da se ovo pitanje naročito akcentuje pred predstojeće izbore u Tuzima, zbog čega u DPS-u smatraju da je ono politizovano.

“Ranije to pitanje nije bilo toliko važno. Mislim da se politizuje. Ali da se ne miješam, svako po tom pitanju treba da uradi svoj dio posla. Neka Ministarstvo prosvjete to pitanje riješi”, kazao je ranije CdM-u nosilac liste DPS-a u Tuzima Halil Duković.

Halil Duković

Podsjećamo, sredinom septembra, a o čemu je CdM takođe pisao, roditelji učenika prijetili su bojkotom nastave ukoliko se njihovoj djeci ne omogući da slušaju predavanja na maternjem jeziku.

Naime, Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa da nastavu u školi mogu izvoditi ili nastavnici kojima je jezik na kojem se izvodi nastava maternji ili nastavnici koji su završili odgovarajući fakultet za obrazovanje nastavnika na jeziku na kome se nastava izvodi.

Tada su roditelji tražili da se ovaj zakon ispoštuje, posebno kada su u pitanju jezici, jer je, kažu, veoma teško razumjeti i učiti gradivo jednog stranog jezika, preko crnogorskog kao nematernji.

Zakon je, kažu nam roditelji, ispoštovan u pogledu nastavnog kadra za crnogorski i engleski, ali ne i italijanski.

O ovom problemu interesovao se i poslanik Genci Nimanbegu. Prema dokumentima koje mu je Ministarstvo prosvjete na čijem je čelu Damir Šehović poslalo, a u koje je CdM imao uvid, ovaj vladin resor ističe da u dvojezičnim školama, gdje se nastava realizuje i na albanskom jeziku, nastavu izvodi i manji broj nastavnog kadra koji nema aktivno znanje albanskog jezika.

“Riječ je o višedecenijskom problemu kojeg nije moguće riješiti. Naime, nastavnici koji nemaju aktivno znanje albanskog jezika u stalnom su radnom odnosu, tako da ih nije moguće zamijeniti nastavnicima koji imaju aktivno znanje albanskog jezika, sve dok se za njih ne obezbijede radna mjesta u drugim školama kad se za to steknu uslovi, za što se neprestano zalažemo. Istovremeno, odškolovaće se i novi nastavni kadar sa aktivnim znanjem albanskog jezika za izvođenje nastave u školama sa nastavom na albanskom jeziku”, navodi Ministarstvo.

U tom cilju Ministarstvo stipendira studente za deficitarne kadrove za nastavu na albanskom jeziku.

“Škole sa nastavom na albanskom jeziku moraju poštovati Zakon o obrazovanju manjina prilikom objave konkursa za nova radna mjesta i angažovanja prosvjetnih radnika. Na taj način će se u skorijoj budućnosti u potpunosti riješiti ovaj problem”, ističu u resoru na čijem je čelu Šehović.

Kažu i da je problem riješen tako što su angažovani nastavnici koji imaju aktivno znanje albanskog jezika.

Rako Camaj, pak, tvrdi da to nije tačno.

“Nije riješen problem. Ministarstvo je otvorilo konkurs za četiri časa, a ima 12 časova nedjeljno. Moje dijete ne pohađa čas italijanskog jezika, jer nije adekvatan profesor za to i neće pohađati dok ne bude riješen problem. Prvo tromjesečje učenici nijesu dobili uopšte ocjene. Djeca su ostala neocijenjena. Kako su onda završili kad su neocijenjena? Profesor ne poznaje albanski jezik i pismo i to je u suprotnosti za Ustavom Crne Gore”, kazao je CdM-u Camaj.

A, dok se “nerazumijevanje” na relaciji Ministarstvo-škola-roditelji ne riješi, na gubitku su djeca.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com