HOROR U GRČKOJ: 15 poginulih, proglašena nacionalna žalost - Volim Podgoricu

HOROR U GRČKOJ: 15 poginulih, proglašena nacionalna žalost

Broj poginulih u bujičnim poplavama u blizini Atine porastao je na 15, dok je 17 osoba povrijeđeno. Grčki premijer Aleksis Cipras proglasio je nacionalnu žalost.

“Ovo su veoma teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu”, rekao je Cipras u obraćanju javnosti, prenosi Rojters.

Grčki premijer je naveo da će odmah i bez odlaganja biti usvojene mjere podrške za ugrožena domaćinstva i preduzeća.

Među poginulima je 10 muškaraca i pet žena, dok je 11 muškaraca i šest žena povrijeđeno, prenosi ANA pozivajući se na Generalni sekretarijat civilne zaštite.

Mnogi su ostali bez krova nad glavom nakon što je vodena stihija poplavila dva priobalna grada, Nea Peramos i Mandra, zapadno od grčke prijestonice, poslije obilne kiše koja je padala cijelu noć.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

“Ovo je biblijska nesreća… Sve je nestalo”, rekla je gradonačelnica Mandre Jana Krikuku televiziji ERT.

Bujične poplave su na zapadnoj periferiji grčke prijestonice pretvorile puteve u mutne brzake pune blata i šuta, plaveći domove i poslovne prostorije, prenosi AP.

Navodi i da je vatrogasna služba objavila da je neimenovana žena stradala u svojem domu na području Megare, u kojem je takođe u poplavljenoj kući pronađeno tijelo nastradalog muškarca.

Američka agencija prenosi da su vatrogasci primili 340 poziva za pomoć kako bi ispumpali vodu iz poplavljenih zgrada i spasili ljude koje su zarobljeni zbog nadolaska vode poslije velikog nevremena.

Dodaje i da su vlasti zatvorile škole u atinskim oblastima Mandre, Nea Peramosa i Megare, dok je nemoguće prići nekim djelovima autoputa Atina-Korint koji ide kroz taj deo Grčke.

Vatrogasci su uspjeli da spasu putnike autobusa koji je ostao zarobljen na autoputu nakon nailaska bujice.

Atinski tužilac je naložio hitnu preliminarnu istragu o uzrokovanim smrtnim ishodima i uništenju, a istražuje i moguće prekršaje u urbanom planiranju.

Obilne kiše ovog tipa nijesu uobičajena pojava u Grčkoj, gdje slaba infrastuktura može da građane dovede u rizičnu situaciju u slučaju poplava, napominje Rojters.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com