Ljekarima i prosvjeti neće povećavati plate - Volim Podgoricu

Ljekarima i prosvjeti neće povećavati plate

Pla­te lje­ka­ra i pro­svjet­nih rad­ni­ka ne­će se po­ve­ća­va­ti u 2018. go­di­ni, iako će bu­džet Mi­ni­star­stva zdra­vlja i Mi­ni­star­stva pro­svje­te bi­ti ve­ći, dok će se pen­zi­je uskla­đi­va­ti po sto­pi od 3,6 od­sto i bu­džet Fon­da PIO će bi­ti uve­ćan za 15 mi­li­o­na, ka­zao je mi­ni­star fi­nan­si­ja Mi­o­drag Ra­du­no­vić. Bu­dže­tom, ka­ko su ju­če, na nje­go­voj pre­zen­ta­ci­ji na­ve­li čla­no­vi Vla­de, ni­je pred­vi­đe­no da­va­nje po­mo­ći Mon­te­ne­gro­er­laj­nzu (MA), za­du­ži­va­nje po osno­vu ku­po­vi­ne ak­ci­ja A2A, ali je­ste pla­ća­nje ra­ta za bro­do­ve Cr­no­gor­ske plo­vid­be zbog kre­di­ta ko­ji je po­kri­ven dr­žav­nom ga­ran­ci­jom. Osta­lo je ne­ja­sno da li je bu­dže­tom pla­ni­ra­no pla­ća­nje oba­ve­za po osno­vu auto­pu­ta, ko­je ni­je­su sa­stav­ni dio ugo­vo­ra sa CRBC-om.

Bu­džet je usvo­jen u uto­rak po­sli­je po­no­ći, a iz­no­si­će 2,001 mi­li­jar­du eura. Te­ku­ći budžet će iz­no­si­ti 850 mi­li­o­na, bu­dže­ti fon­do­va 666,8 mi­li­o­na, ka­pi­tal­ni bu­džet 287,7 mi­li­o­na, tran­sak­ci­je fi­na­nsi­ra­nja 179,7 mi­li­o­na, a te­ku­će re­zer­ve 17 mi­li­o­na. Iz­vor­ni pri­ho­di će iz­no­si­ti 1,7 mi­li­jar­di, 153 mi­li­o­na vi­še, bu­džet­ski de­fi­cit će bi­ti 116,3 mi­li­o­na, 50 od­sto ma­nji, dok će se Vla­da na­red­ne go­di­ne za­du­ži­ti 295,9 mi­li­o­na eura, što je za 158,3 mi­li­o­na ma­nje ne­go ove go­di­ne. Od 287,7 mi­li­o­na ka­pi­tal­nog bu­dže­ta, na auto­put će se po­tro­ši­ti 210 mi­li­o­na.
Od 1. ja­nu­a­ra PDV će se po­ve­ća­ti na 21 od­sto. Ra­du­no­vić je na­ja­vio da ne­će bi­ti no­vih mje­ra fi­skal­ne kon­so­li­da­ci­je, a da raz­ma­tra­ju mo­guć­nost sma­nje­nja po­re­skog op­te­re­će­nja u vi­du sma­nje­nja do­pri­no­sa. Na pi­ta­nje ho­će li bi­ti po­ve­ća­nja za­ra­da lje­ka­ri­ma i pro­svjet­nim rad­ni­ci­ma, od­go­vo­rio je od­rič­no.
– Ne mo­gu po­tvr­di­ti da će ra­sti za­ra­de. Mi­ni­star­stvo zdra­vlja i pro­svje­te ima­će ve­će bu­dže­te de­vet, od­no­sno dva mi­li­o­na, vi­še u od­no­su na ovu go­di­nu, ali ni­je re­al­no da na­ja­vi­mo po­ve­ća­nje za­ra­da u ovoj go­di­ni – re­kao je Ra­du­no­vić na ju­če­ra­šnjoj pre­zen­ta­ci­ji bu­dže­ta u vi­li Go­ri­ca.

Osta­lo je ne­ja­sno je­su li u 210 mi­li­o­na za auto­put ura­ču­na­ti tro­ško­vi ko­jih ne­ma u ugo­vo­ru. U pi­ta­nju su pe­tlja Smo­ko­vac, na­pa­ja­nje auto­pu­ta na stru­ju i vo­do­snab­di­je­va­nje. Od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje „Da­na” u ve­zi sa pla­ća­njem ne­pal­ni­ra­nih tro­ško­va za auto­put, pot­pred­sjed­nik Vla­de Mi­lu­tin Si­mo­vić je od­go­vo­rio da će fi­nan­si­ra­ti sve što je pla­ni­ra­no i ugo­vo­re­no.
– Pri­čom oko pe­tlje i dru­gih ele­me­na­ta že­li se za­ma­gli­ti si­tu­a­ci­ja na te­re­nu. Ne mo­že se sa­kri­ti ni most Mo­ra­či­ca ni tu­ne­li. Sva­ka pri­ča oko pe­tlje ne­će nas za­pe­tlja­ti – ka­zao je Si­mo­vić.
Iako je ove go­di­ne u dva na­vra­ta po­ma­gan iz bu­dže­ta, po­moć za Mon­te­ne­gro­er­lajnz ni­je pred­vi­đe­na pred­lo­gom bu­dže­ta za 2018. go­di­nu. Po­moć­nik mi­ni­stra fi­nan­si­ja za bu­džet i pred­sjed­nik bor­da di­rek­to­ra MA Ni­ko­la Vu­ki­će­vić je ka­zao da su po­čet­kom go­di­ne raz­ma­tra­li op­ci­je da se ide u ste­čaj, što bi ko­šta­lo de­se­ti­ne mi­li­o­na eura ili da se po­ku­ša sa opo­rav­kom kom­pa­ni­je ko­ja mo­že da bu­de ge­ne­ra­tor raz­vo­ja ukup­ne pri­vre­de.

– Ar­gu­men­ti tre­nut­no idu u pri­log to­me da je eko­nom­ski is­pla­ti­vo re­struk­tu­ri­ra­nje kom­pa­ni­je. Dru­ga op­ci­ja – ste­čaj ma­nje je iz­vje­sna, ali se ne is­klju­ču­je. Pu­no is­pla­ti­vi­je je za­dr­ža­ti je­dan od naj­zna­čaj­ni­jih si­ste­ma u dr­ža­vi, ali će to zah­ti­je­va­ti od­re­đe­na fi­nan­sij­ska sred­stva, od­no­sno re­struk­tu­ri­ra­nje ko­je ni­je­smo kva­li­fi­ko­va­li bu­dže­tom za na­red­nu go­di­nu – re­kao je Vu­ki­će­vić.
Go­vo­re­ći o kre­di­ti­ma za Bar­sku i Cr­no­gor­sku plo­vid­bu, ka­zao je da za kre­di­te Bar­ske ne­će bi­ti pro­ble­ma, a da kod Cr­no­gor­ske plo­vid­be mo­že do­ći do za­htje­va za po­nov­nom in­ter­ven­ci­jom dr­ža­ve. Nji­ho­vi kre­di­ti su po­kri­ve­ni dr­žav­nim ga­ran­ci­ja­ma i dr­ža­va mo­ra bi­ti spre­man da ih u sva­kom mo­men­tu is­pla­ti.
Mi­ni­star­ka eko­no­mi­je Dra­gi­ca Se­ku­lić je ka­za­la da bu­dže­tom ni­je pla­ni­ra­no za­du­že­nje za ot­kup ak­ci­ja A2A u Elek­tro­pri­vre­di, već je de­fi­ni­sa­no da to­kom na­red­ne go­di­ne bu­de de­fi­ni­san mo­del re­a­li­za­ci­je put op­ci­je iz ak­ci­o­nar­skog ugo­vo­ra.
– Na­kon to­ga, Vla­da će de­fi­ni­sa­ti i pred­lo­ži­ti ade­kvat­ne mje­re Skup­šti­ni na da­lju pro­ce­du­ru. Mi smo tek­stu­al­nim di­je­lom bu­dže­ta osta­vi­li pro­sto­ra da onog tre­nut­ka kad bu­de­mo zna­li ja­sno opre­dje­lje­nje sce­na­ri­ja is­pla­te put op­ci­je da Vla­da to mo­že da­lje pred­lo­ži­ti Skup­šti­ni – do­da­la je Se­ku­li­će­va.
Na­ve­la je i da su pred­lo­gom bu­dže­ta pred­vi­đe­na dva mi­li­o­na bes­po­vrat­ne po­mo­ći ka­da je ri­ječ o pred­u­zet­ni­štvu.
Pred­log Za­ko­na o bu­dže­tu ju­če ni­je ob­ja­vljen, dok bi da­nas tre­ba­lo da bu­de po­slat Skup­šti­ni, na­kon če­ga će se ob­ja­vi­ti.

(Dan)

3 komentara

  1. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and wonderful design.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com